Следвайте ни

Проф. Кантарджиев огласи къде е най-големият риск да се заразим с COVID-19

viber icon

След две седмици можем да усетим, ако спазваме някакви лични правила, че заразените няма да са 1500, ще са 1100 на ден.

Това каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни заболявания. в предаването "Денят започва с..." по БНТ.

Според него сега всеки трябва да пази себе си, семейството си, за да запази обществото. Това са маските, отстоянията, правилното хранене. Професорът уточни, че не трябва да се прекалява с витамини и хранителни добавки, а да има една умереност във всичко и най-важното сега е хигиената.

Според професора, не трябва да се плашим, а трябва спокойно да гледаме на проблема, защото всичко, което в момента става, за него са предупреждавали.

Проф. Кантарджиев е категоричен, че е трябвало да се носят маски на закрито след намаляването на случаите през септември и началото на октомври.

Той уточни, че в момента няма дефицит на маски, на дезинфектанти, на работни облекла, но за съжаление тази криза е довела до там, че са изпъкнали някои от слабостите на нашата система.

30 години направихме всичко в медицинското образование да намалим броя на студентите, объркахме образованието на средния медицински персонал. Нямаме нито достатъчно лекари, нито достатъчно сестри. Тези, които критикуват сега мерките, са голяма част от същите, които съсипваха медицинското образование тогава.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести обясни и как се компенсират мерките у нас. "Ако мерките са много строги, значи няма никакъв контрол, това е компенсацията. Ако глобите са много големи, няма никаква събираемост, това е компенсацията.

 Не може само аз на закрито да съм с маска, а този, който ме познава от телевизора дори влиза в спор с мен. Най-лошото в нашата страна е, че някои политици, които ние сме избирали, дават лош пример.

Е, много си вдигат рейтинга, защото на хората им писна. Да, и на мен ми е неприятна маската, защото ме дразни, задушава ме, и с голямо удоболствия я свалям. Но доста меките мерки щяха да доведат до това да нямаме това рязко увеличаване на случаите, от което хората сега се стресват".

Сега изведнъж от някакво неглижиране минаваме в една паника. Но първо това не е някакво смъртоносно страшно заболяване, не е двра шарка. Болестта просто трябва да се контролира, за да е по-малък напливът в болниците и в лабораториите, за да може да върви икономиката и културният живот, допълни професорът.

Така според мене не е най-доброто. Ако септември и октомври бяхме носили маските - казахме какво ще стане, ако не се носят маски на закрито, и то стана".

"Най-големият риск да се заразим е в питейните заведения - обясни той. - Когато се консумира алкохол, а музиката е силна, хората говорят по-високо и са по-близо един до друг за дълго време".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

мнение

мнение

24.10.2020 | 11:42

А вярно ли е, че над 90 % от заразените са се заразили чрез повърхности, а не по въздушно-капков път? Не съм против маските, но съм против глупавите мерки, които нито имат ефект, нито се спазват! Заразата расте лавинообразно, от както тръгнаха учениците, студентите, пуснахте запалянковци на мачовете и т.н. Там са големите струпвания и никой не ги проследява! В училищата по една маска не дадоха на учителите! А иначе се раздават милиони наляво и на дясно!

Отговори
3 2
Никой

Никой

24.10.2020 | 12:05

Няма да се опази от заразата. Въпросът е това да става бавно.Медицината е длъжник на обществото. Трябва да има лечение и Стимулиране за създаване на имунитет.

Отговори
2 0
Важно

Важно

24.10.2020 | 10:34

Е взаимното опазване между гражданите без употреба на насилствени мерки. Но за това е необходима намесата на всички министерства.Особено на министерството на културата и това на образованието.Защото човека с висока култура не само ще носи маска но ще следи и за хигиената на другите.Изглежда в Китай особено много наблягат на това.

Отговори
7 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?