Следвайте ни

Проф. Кантарджиев очаква двоен ръст на COVID-19 до края на август

viber icon

Броят на заразените с коронавирус ще се удвои до края на месеца. Това прогнозира проф. Тодор Кантарджиев по Нова телевизия. По думите му в 11 области в страната заболелите са над 100 на 100 000 на 14-дневна база. Средно за страната са 107. За София са 132-ма”, посочи той.

Когато д-р Пенчев каза, че трябва да се вземат мерки в София, имаше 98 заболели на ден, после станаха  107. Нито мерки видяхме, нито чухме нещо тогава. Ако съдим по спазването на мерките и по реакцията на министерството и по кампанията за ваксинирането, това са 3 невидими неща в нашата страна. Нито виждам кампания, нито ваксинация се прави като хората, нито се взимат мерки, каза професорът.

Според мен трябва да се направи нещо. Този план, прехваленият, трябваше да се съобрази, че имаме оръжие - тоест ваксините, министерството не прави нищо за това. Предния път пролетта затваряхме, но тогава нямаше нито ваксини, нито кислород, нито маски за медиците", припомни той. 

"За съжаление, това не се оценява, сега чакаме много добре управлявана криза. Министърът каза, че след 10 дни България ще мине в оранжева зона. Стана по рано и тия 1000 случая от вчера ще се удвоят до края на месеца", предупреди той. 

"Обикновено има индикатори за надигане на епидемична вълна, те са засягане на п-ранните възрастови групи. Вижда се че има че делта варианта, това показване че млади се заразяват това показва надигането на вълната и защо не са ваксинирани те.

Преди месец в министерството чухме, че 45 процента от българите са се срещали с вируса, това не е вярно, не са се срещали и неваксинираните ще имат проблем тази есен.

Някъде около милион и 900 хиляди са били в контакт 1 млн. са ваксинирани, това са около 3 млн., който имат някаква защита. За съжаление много население не е ваксинирано. Затова се опитваме да компенсираме на общинско ниво.

В понеделник ще имам срещи да убеждавам хората да се ваксинират с работещите в сметопочистването и др., със социалните служби", уточни проф. Кантарджиев. 

"Това с задължителната ваксинация е политическо решение, и никой у нас няма мъжеството да го направи защото не иска да търпи негативи, аз което съм казал съм казал винаги и не виждам кой ще излезе да каже на хората какви мерки се вземат в интерес на здравето им".

"Дано Господ да помага на България, защото първа вълна почти нямаше, втората не беше много поразяваща, въпреки че натовари здравната система. С третата се справихме, четвъртата дано не се развие бързо и дано се справим.

Аз мислех, че пикът ще е октомври, но виждам че не става така, нито мерки се вземат, нито се обяснява на хората, нито се прави ваксинация.

Индийският вариант е с пъти по-заразен, количеството вирус е в стотици пъти повече в носоглътката. 

Движението на хората в момента е много голямо. Това, което преди години сме го гледали с чревните инфекции, когато хората се връщаха от морето, може да се случи и с коронавируса", прогнозира специалистът. 

По думите му, неваксинираните ще имат проблем тази есен. И за пореден път призова хората да се ваксинират. 

Запитан дали ваксините могат да ни предпазят от новите варианти на коронавируса, той коментира: „Нашата страна сключи един договор с най-големия производител в момента на ваксини, така че ако през 2022г. и 2023г. настъпи някаква мутация и трябва третата ваксина да се промени, фирмата ще го направи научно обосновано, така че тя да действа срещу новата генетична линия. Българския народ трябва да знае, че е защитен”

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Милан

Милан

14.08.2021 | 16:14

Наборе вирусите са ти непонятни кажи как е пандемията със срамните въшки тва ти е специалността

Отговори
0 3
Да видим

Да видим

14.08.2021 | 13:37

От прост народ не може да се очаква нищо! Решение на проблема е забрана и глоби! Сульо и пульо тръгнаха без маски . Да тръгнат проверки в градския транспорт,магазините.... И глоби до скъсване. Не протоколи,а директни актове. Никъде другаде няма толкова бедотговорни з адници!

Отговори
6 2
ДО-ДА ВИДИМ

ДО-ДА ВИДИМ

14.08.2021 | 16:08

ЩЕ МЕ ГЛОБЯТ--АМА НАРЧНО ЩЕ ГИ ЗАРАЗЯВАМ ЩЕ КИХАМ И КАШЛЯМ КЪДЕТО МИ ПАДНЕ--И ТО ДАЖЕ БЕЗ ДА МИ СЕ КАШЛЯ--ЩЕ СИ НАМАЖА РАКАТА С РЪКОЛИ И ЩЕ ПИПАМ НАВСЯКЪДЕ-ВКЛЮЧИТЕЛНО В МОЛА ПЛОДОВЕТЕ И ХРАНИТЕ--ЗА ДА СЕ ЗАРАЗИШ

Отговори
1 3
Педро Пенсионера

Педро Пенсионера

14.08.2021 | 13:09

Тоя пенЦионер вече да ходи да си очаква само пенсията!

Отговори
1 5
?????????

?????????

14.08.2021 | 12:27

Не забравяйте държавната мафия работи така: 1. Създава проблем - настинката 2. Създава реакция - масова психоза чрез подчинените медии 3. Донася решение - неефективни ваксини след които хората пак хващат настинката но затова пък Файзър направи 40 милиарда. Но не разбирам защо ваксинираните ги е страх от неваксинираните? Нали имат защита от ваксината уж.?

Отговори
2 8
87541

87541

14.08.2021 | 11:12

Много сте прости прежди коментиращите! Дано се разболеете ,за за видите от къде изгрява слънцето. Да ва е ба и м алоумниците дето сте. Заради г оведа като вас много хора погребаха близък! Вървете в гората да се стресирате!

Отговори
10 5
3,14

3,14

14.08.2021 | 10:50

Никой не ти иска мнението,бе Герберастка подметка!И престани да стресираш хората!

Отговори
6 13
Зума

Зума

14.08.2021 | 10:30

Заразените не са болни само кихат и пърдят

Отговори
3 13

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?