Следвайте ни

Проф. Кантарджиев обяви кога идва краят на пандемията у нас

viber icon

Директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев обяви кога се вижда края на пандемията и овладяването на коронавируса, съобщи Фокус.

"Третата вълна на коронавируса си отива постепенно и ако ваксинацията продължи с бързи темпове, до есента ще поставим коронавируса под контрол".

„Ако в момента продължава ваксинацията с темп, който ни е обещан от фирмите, които произвеждат и сме сключили договор с тях за ваксини - май месец по 250 000 на седмица и юни месец по 350 000 на седмица за РНК ваксини, това са на „Модерна“ и на „Пфайзер/Бионтех“, ако хората сътрудничат и лекарите се организират, мисля, че до есента ще го поставим под контрол.

В смисъл да няма епидемично разпространение, да не говорим за дифузно разпространение, а да говорим за отделни клъстери – даден колектив в даден офис. Тогава нещата ще могат лесно да се контролират и тогава вирусът в нашата страна ще придобие не епидемичен, а ендемичен характер“.

„За 14 месеца за този вирус знаем много повече, отколкото за който и да е друг вирус до сега, защото цялата световната общественост се е заела с проучването му и трябва да намери общодостъпно лекарство за COVID-19“, допълни той. Професорът посочи, че засега нови генетични щамове няма.

„Българският щам, който миналата седмица доказахме, е една нова мутация – замяна на аминокиселини на 25-о място, което, слава Богу, не променя много архитектурата на този спайк протеин, белтъка на шипчето.

Материалите, които в момента изследваме от областта – не сме доказали други подобни циркулации в други пациенти и много вероятно тази мутация няма да се наложи, няма да се яви нова генетична линия“, обясни проф. Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев коментира и работата на НОЩ като посочи, че всеки понеделник от Националния център се дават сведения на всички директори на РЗИ-та какво е разпространението във всяка област, графично.

„Аз моята работа си я върша, със или без щаб. Аз и всичките ми колеги лекари от Щаба не сме взели никакво допълнително възнаграждение като работим за щаба. От 14 месеца си взимам само заплатата на директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Казвам го, защото и такива спекулации започнаха“, допълни проф. Тодор Кантарджиев.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Дориан

Дориан

20.04.2021 | 19:59

Ако в@ксин@т@ беше толкова ефективна, щяха ли да я слагат на пенсионерите, а не на работещите само???

Отговори
3 1
Марто

Марто

20.04.2021 | 19:27

Досега този нещастен екземпляр не е направил нито една точна прогноза! Моля гербаджийчетата да си го вземат и да си го дянат в. ....

Отговори
4 2
АrИАНА

АrИАНА

20.04.2021 | 19:20

ПО-ДОБРЕ ДА БЯХТЕ ДАЛИ ПАРИТЕ ЗА ЛЕКУВАНЕ ....

Отговори
5 1
Sara

Sara

20.04.2021 | 19:17

ЕНДЕМИЧНА Е САМО АЛЧНОСТТА ВИ!

Отговори
7 1
Gele Fratov

Gele Fratov

20.04.2021 | 16:49

Toq dobre se vaksinira s grozdanka

Отговори
9 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?