Следвайте ни

Проф. Кантарджиев: Няма да ни чипират, ваксината не стига до ДНК-то ни

viber icon

От 140 г. в България се поставят ваксини, а обществената нагласа към препаратите е била позитивна преди появата на интернет. Това заяви в „Тази неделя“ по bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. 

По думите нежеланите реакции при ваксинация през изминалата година са били 16, а имунизираните са хиляди. 

 
Проф. Кантарджиев обясни, че целта днес ваксинацията да бъде излъчена на живо по телевизиите е да се даде пример и да се докаже, че препаратът на „Пфайзер и Бионтех“ е безопасен и ефективен. 

„Ваксината, която дойде в нашата страна е от групата на РНК-овите ваксини. Те съдържат информационна РНК, която е синтезирана по модел, така че влизайки през нашите рибозоми, започва да синтезира белтък, който изгражда имунитет. Тя е изпитвана на над 400 хил. души. В САЩ – милион са имунизирани“, каза той. 

Относно бързата реакция при създаването на препаратите, той посочи, че от години се работи по този вид ваксини и това е бъдещето при имунизацията.

„Няма да ни чипират, това което се вкарва в организма изобщо не стига до нашето ДНК и генетична информация. Ваксината влиза в човешките клетки, но не достига до ядрото им“, каза още той.

Директорът на НЦПЗПБ уточни, че медиците, които се ваксинираха днес с препарата на „Пфйзер“/ „Бионтех“ ще получат втора доза от него след три седмици. „Не са безсмъртни, докато се създаде имунитет трябва да минат 20-тина дни, трябва да се пазят. Ваксините са еднакви, но при поставянето на първата реакцията е по-слаба и затова се поставя втора доза“, добави той. 

Проф. Кантарджиев посочи, че при изкарана коронавирусна инфекция, първите два месеца след заболяването неговата имунна система е подтисната и ефектът на ваксината ще бъде малък.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Alexander

Alexander

28.12.2020 | 06:33

Професоре то да е кожена инжекция да им го набиеш на мангъровците то акъл...забрави ! Андрешко иска всичко да му е безплатно !

Отговори
2 1
Досега нямаха информация за вируса, а ....

Досега нямаха информация за вируса, а ....

27.12.2020 | 17:34

... вече гарантират за ваксината. Търчи лъжи!

Отговори
3 1
Разчетен  код

Разчетен код

27.12.2020 | 23:00

Чипирането е факт. Но не в онзи смисъл от който се плашат хората. Питам се колко ваксини ще бъдат произведени и пласирани на световния пазар. Много са. И колко ще струват? Много. Какви ще бъдат печлбите? големи> ето за това чипиране става аъпрос. Звучи малко успокояващо като казват безплатни. Умните и посветени знаят за какво става въпрос. Масовите доставки не са безплатни.Данъкоплатците плащат всичко но е невидимо.

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?