Следвайте ни

Проф. Кантарджиев: Българите имаме железна генетика, не се плашете от коронавируса

viber icon

Коронавирусът не е по-страшен от сезонния грип. Хората трябва да спазват основните хигиенни правила - да мият ръцете си, да ходят с маска и т.н. Това каза пред БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. 

С колегите ми се опитваме да успокоим обществото, защото никой не слуша какво сме казали и се интерпретира. Днес чувам въпроси - кажете с какво да се лекуваме. Това е заболяване, което съществува от години. Грипът е според сезона. Смъртността е по-висока през зимните месеци, а не през летните и това се дължи на грипоподобни заболявания, обясни Кантарджиев. 

Положението не е толкова трагично. Бременните раждат здрави деца. Децата до 1 година боледуват много леко. Майки, не се страхувайте толкова от коронавируса, отколкото от сезонния грип. Коронавирусът ще дойде тук, защото го има почти навсякъде в Европа. Но смъртността е ниска, умират възрастни хора, които имат съпровождащи заболявания. Този грип, който беше през 2012 г., беше с 42% смъртност, което си е страшно, продължи той. Обясни, че дори да няма маски, шалът върши същата работа, както и парче плат, с което да се закрие устата. 

47 изследвания имаше във ВМА и те всички са отрицателни, те бяха на хора, които са били в чужбина, главно в Италия и са с някакви прояви на заболяването, слава Богу, не много тежки. Ку-треската е много по-опасно заболяване, категоричен бе директорът на центъра по паразитни болести. 

Мерките срещу коронавируса са същите, както за сезонния грип. Трябва да избягваме контакт с много хора, да се използва маска, дори, за да не се заразят тези вкъщи, да използваме спирта като дезинфектант и да използваме мокри кърпи. В градския транспорт дори леко да е открехнат прозорецът, рискът да се заразят хората е в пъти по-нисък. Лятно време коронавируси няма, обясни още Кантарджиев, цитиран от „24 часа“. 

Ако идвате от Северна Италия, на границата трябва да кажете откъде идвате, стюардесите имат документ, който всеки може да попълни - откъде идва и къде може да бъде намерен в следващите 14 дни. Културният човек трябва 14 дни да е в изолация и по телефона да се свърже с личния лекар. Ако има съмнение, линейката ще го вземе и ще го закара в инфекциозното отделение на болницата в града. Най-важното е да следваме това, което трябва да се прави при грип. Само по телефона на личния лекар трябва да се обаждат хората, а който няма личен лекар, да се обади на РЗИ. Важното е, който има коронавирус, да не зарази останалите. Българите имаме железна генетика и затова издържаме какви ли не експерименти със здравната система, допълни Контарджиев.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

мхм

мхм

29.02.2020 | 10:42

Тоя ако е "професор", то аз съм генномодифицирана сколопендра!

Отговори
0 0
Тодор

Тодор

29.02.2020 | 09:34

Пародия на здравна система! Пародия на държава! Усвояване на обществени средства, без реален резултат. Само за един ден, у нас са пристигнали 14600 души. А общо изследвани за корона вирус до сега са .... 47. Изводите си правете сами! И ходете с парцали на устите, понеже в родната демократична държава, членка на ЕС от 2007 година, в 21-век, няма маски! Има само спекула!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?