Следвайте ни

Проф. Кантарджиев: 25 ваксинирани българи - спасен един човешки живот

viber icon

25 ваксинирани българи - спасен един човешки живот. Това трябваше да стане с личния пример на лекарите, каза пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев.

Според него има отлив от желанието за ваксиниране, защото хората са получили противоречиви послания.

"Като дойде и управлява ваксинационния процес един човек, който само преди няколко месеца е казал, че ваксините са вредни, че водят до смърт, когато много активно се е изказвал против ваксините и изведнъж започне да казва: айде да се ваксинирате, освен това приказва, че досега нищо не е направено...", коментира той.

По думите му ако нищо не е било направено, смъртността е щяла да бъде 4-5 пъти по-голяма.

"Ако 2020 година нямаше мерки през пролетта, имахме по 5000 души болни, както есента на 2020 и пролетта на 2021 г., това щеше да е колапс на системата на здравеопазването. Само че дойдоха едни: казаха "тия нищо не направиха" и се чудят сега хората, че са объркани и не се ваксинират, ами чудесно", заключи проф. Кантарджиев.

Той обясни, че планът на здравното министерство преди 5-6 месеца е бил да се правят по 40-50 000 ваксини.

"Имаме възможност до 60 000 ваксини да правим, защото някои хора, които са отскоро в системата, не знаят, че без да има коронавирус, всеки работен ден се правят по 5000 ваксини на бебетата, имаше възможност да се правят по 50 000 ваксини на ден и по този начин хората щяха да имат някакво доверие в системата и когато видят, че много хора са ваксинирани и са живи и здрави, даже стават по-весели и спокойни, защото рискът от заразяване намалява", каза още проф. Кантарджиев.

Той прогнозира обаче, че ще се случи това, което е станало преди 10 години с епидемията от морбили.

"Хората, които тогава отговаряха за това не слагане на ваксини, сега в момента съветват господин Кацаров какво да прави с ваксините", допълни професорът.

Според него три пъти по-малко ваксини се поставят на ден спрямо възможностите на системата и остане ли неваксинирана голяма част от населението, епидемичното разпространение ще се прояви в есенните месеци.

Тодор Кантарджиев заяви, че средно тежко преболедувалите и два пъти ваксинираните нямат нужда от трета игла за повишаване на имунитета.

"Ако вирусът мутира и се получи нова генетична линия на нов вариант, на който ваксините действат по-слабо, България има договор 2022-2023 г. и ще ни бъде доставена ваксина, модифицирана по новия мутирал вариант. Много е малка вероятността да се случи, но обществото трябва да е подготвено, винаги съм казвал истината на обществото", категоричен беше той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

2,25

2,25

13.07.2021 | 13:01

"Катранджиев",за това,че една година подложи на стрес хората,под диктовката на Боко,ще бъдеш съден лично от мен!

Отговори
3 0
ВСЕКИ САМ ОТГОВАРЯ ЗА СЕБЕ СИ

ВСЕКИ САМ ОТГОВАРЯ ЗА СЕБЕ СИ

13.07.2021 | 12:23

АЗ ОТРОВА НЯМА ДА СИ БИЯ ЗА ДА СПАСЯВАМ НЯКОЙ ДРУГ. ТОВА Е ГЛУПАВО ОТ ГЛУПАВ ЧОВЕК КАЗАНО.

Отговори
4 0
Явно яко му плащат да говори такива глупости.

Явно яко му плащат да говори такива глупости.

13.07.2021 | 12:24

Да се моли да не го застигне гнева на роднините на пострадал.

Отговори
4 0
Който иска да си спасява живота

Който иска да си спасява живота

13.07.2021 | 12:22

Да се ваксинира. Аз не искам отрова и тоя тъпир няма да ми дава наклон. Ако пострадат хора да знае. Че ще е жестоко и няма къде да се крие после.

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?