Следвайте ни

Проф. Кантарджиев: 1000 болни заразяват 1025 души, ваксинирайте се сега!

viber icon

В България се наблюдава фалшиво епидемично благополучие по отношение на COVID-19, а трябва да се подготви здравната система и хората да се ваксинират. Това коментира проф. Тодор Кантарджиев пред "Фокус".

Професорът обясни, че на хиляда преболедували седем души могат да повторят инфекцията, а около 5% от ваксинираните биха могли да се разболеят, но ще прекарат инфекцията леко. Хората, които са преболедували, трябва да изчакат между три и шест месеца, преди да се ваксинират, за да получат достатъчно силен имунен отговор от ваксинацията.

Сега е моментът да се подготви здравната система, а хората да се ваксинират, категоричен бе проф. Кантарджиев, който е консултант по ваксинационния процес към Столична община. Той допълни, че броят на ваксинираните у нас е обидно нисък за европейска държава.

Измина последната спокойна седмица по отношение епидемичното разпространение на коронавируса, но това не бива да ни плаши. От тази седмица вече продуктивното число расте и 1000 болни заразяват 1025 души. Все още можем открито да се срещаме с приятели и да се радваме на лятото, да посещаваме мероприятия и фестивали, но броят на болните постепенно ще нараства през следващия месец. Това може да доведе до епидемично разпространение и увеличаване на случаите в началото на есента. Затова сега е моментът хората да се ваксинират“, подчерта той.

Проф. Тодор Кантарджиев допълни, че ваксините, които се ползват в страната, предпазват и по отношение на делта варианта. Важни са и за децата, като безвредността им е доказана, каза още той. 

"Сега е моментът хората да се ваксинират, няма какво да чакат. В момента няма много случаи, няма вероятност да се заразят, докато са пред пункта за ваксинация.  Ваксините, които са в нашата страна, в момента се предлагат, действат и на Делта варианта. Въпреки желанието на някои недобронамерени лица в заглавия на някакви преписани факти да направят нещо ужасно – я вижте колко са случаите примерно в Израел", допълва професорът.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Улигофрен чифутски лаком

Улигофрен чифутски лаком

27.07.2021 | 21:24

Тоя е пълен олигофрен Точно 1 000 и точно 1 025 Няма мърдане Пазарлък не търпи Повече По малко Сакън чифута отряза 1 000 заразяват 1 025

Отговори
0 1
тулуп

тулуп

27.07.2021 | 19:16

Тоя счупи кантара от ум!

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?