46
Следвайте ни

Проф. Ива Христова обясни на кои българи ще бъде разрешена трета доза от ваксината

viber icon

Експертният съвет на Националния център по заразни и паразитни болести е препоръчал на здравното министерство да разреши поставянето на трета доза ваксина, но само за някои определени пациенти, каза в предаването на Би Ти Ви „Тази сутрин“ директорът на центъра проф. Ива Христова. Тя обаче ще се поставя на определена категория пациенти: хора, които не дават добър имунен отговор, хора с понижен имунитет, с онкологични заболявания, на определени терапии.

„Трябва да правим разлика между бустерна и трета доза ваксина. Бустерната доза се поставя 6 месеца след втората игла и тя може да се прилага и по-широк кръг пациенти. Допълнителната доза обаче е за онези пациенти, които не дават добър имунен отговор“, каза Христова.

Тя предположи, че скоро ще навлезем в ново плато на заболеваемост, след като преди около 3 седмици е имало такова. После обаче нивата са тръгнали нагоре. „Това че някак си свикнахме с коронавируса ще доведе до там, че тази зима ще има и други грипни вируса за разлика от миналата зима“, каза още Христова.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Аййй .....

Аййй .....

23.09.2021 | 13:35

Честито на печелившите . Трета доза ще е с томбола от МЗ . За 4 , 5- та , който оцелее , след 3-та.

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?