Следвайте ни

Проф. Габровски съобщи най-чаканата новина за COVID-19

viber icon

"Броят на позитивните проби намалява. Знаете, че преди около месец имахме голямо притеснение, защото имаше плашещо нарастване на болни. За щастие този брой се стабилизира и сега намалява". Тази най-чакана новина съобщи за Нова тв проф. Николай Габровски, зам.-директор на "Пирогов". 

"Минахме през тежък и пълен с неизвестности период и сме в далеч по-спокойна фаза. Няма пикове или срив в системата, няма липса на защитни средства и консумативи. Притеснителното е неизвестното, което е свързано със зимния сезон, но така или иначе сме много по-подготвени отколкото бяхме", заяви той и добави, че трябва дисциплинирано, но спокойно да влезем в сезона.

Медикът коментира и нелепата смърт на баща и син лекари с коронавирус. "Голяма трагедия. Много съболезнования към близките. Те са колеги с изключително добро име. Всички, които са ги познавали, казват, че са живеели с професията си. Това доказва, че трябва да сме предпазливи. Лекарите винаги са били изложени на риск, това е част от професията ни". 

"От финансова гледна точка за щастие в момента определям положението като стабилно. Болниците щяха да са подложени на голямо финансово изпитание. В рамките на тази криза не можеше да се работи като преди, защото болните останаха вкъщи и никой не търсеше лечение. Тогава се взе решение за друг тип финансиране - до 85% от очакваните приходи на болниците да се компенсират. Това даде стабилност", уточни той.

Според медика всички ние знаем как да се борим с коронавируса. "Дистанцията и хигиената не са толкова трудно изпълними неща. Може да продължим напред с увереност и спокойствие", заключи той. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?