Следвайте ни

Проф. Габровски: Локдаунът вече дава резултат след ужасяващия пик на COVID-19

viber icon

Станахме жертва на собствения си успех и на това привидно лятно успокоение. COVID стана политическа тема много бързо. Това заяви пред БНТ проф. Николай Габровски, заместник-директор на "Пирогов" и заместник-председател на БЛС.

"За съжаление след първоначалния страх, когато осъзнахме какво и как се случи и се подготвихме, може би след месеците май, от юни месец вместо да се зарадваме на тези резултати, които постигнахме всички ние заедно, вместо на помислим как да се подготвим за следващите стъпки, темата така активно влезе в политиката и стана толкова мощен инструмент, че почти всичко експертно изчезна.

Гласовете на експертите станаха все по-малко чувани, да не говорим, че много от тях, които ни предупреждаваха какво ни чака, бяха атакувани", каза проф. Николай Габровски.

По думите му по "тъжния начин" се е оказало, че експертите са прави.

"Аз мисля, че темата трябва да излезе от сферата на политиката и да отиде в сферата на експертното. Това се случва в момента и това дава резултати", заяви заместник-директорът на "Пирогов".

"Системата мисля, че се справи, но се мина през един много тежък първоначален период, пълна неизвестност през месеците март, април. Сега, когато сме много по-подготвени, обаче трябваше да посрещнем една вълна на бързо покачване на случаите, която за всички експерти и разумни хора беше малко или много очаквана", каза проф. Габровски.

По думите му в рамките само на няколко седмици всички болници в страната са успели да се пренастроят, така че да започнат да посрещат "тези прииждащи все нови и нови случаи на пациенти с COVID-19".

Според проф. Габровски в момента обществото се справя за разлика от лятото, когато е имало хора, които са поставяли под съмнение съществуването на заразата.

"Субективното ми усещане - това, което виждам всеки ден пред "Пирогов" - е, че мерките започват да дават ефект.

Ако преди 10 дни пред болницата беше една върволица от линейки, неспирно идващи, от хора, чакащи пред фургоните - 30-40 души чакащи непрестанно, една вълна, която беше ужасяваща и не бих казал, че сравнението с "опълчение" е много далечно, то към днешна дата има натоварване, има напрежение, но с категоричност не с тези размери", каза заместник-директор на "Пирогов".

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?