Следвайте ни

Проф. Чорбанов разкри защо трябва да внесем руската ваксина

viber icon

В края на краищата всички, които искат, трябва да се ваксинират, но за целта е нужно да им се създадат условия. Това каза в тв предаване проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН, пише блиц.

Запитан трябва ли руската ваксина да се ползва у нас, той каза: "Разбира се, категорично смятам, че ваксини, доказали качеството си, трябва да бъдат доставени. На нашия пазар има много лекарства, които не са регулирани в ЕС. Както има процедура за валидитирането им в страната, така може да има и за ваксината".

"Съседна Турция пък се имунизира масово с китайска ваксина. Всички страни членки на ЕС са независими държави и имат право да ползват неща от трети страни", каза още проф. Чорбанов. 

"Милиони хора са се имунизирани вече и се доказа, че няма странични реакции, по-различни от тези на стандартните ваксини. Основният проблем е дали са ефективни и дали работят", уточни той. 

Проф. Чорбанов коментира и темата за българската ваксина: "Всичко върви по план. Има няколко етапа. Чисто научния ще го изпълним и частта, която сме заложили. Трябват ни повече средства за предклинично проучване, което ще даде възможност за клинично".

"Държавите инвестираха колосални суми в предклиничното и клиничното проучване. Ние ще си изпълним програмата. Когато някой ти даде пари, той държи да знае какво се случва. Ние се отчитаме на Института "Пастьор" в Париж, не и на държавата. До момента от държавата нямаме 1 стотинка", каза още той.

По думите му отварянето на заведенията на 1 март ще доведе до това, че около изборите ще има много високи нива на заразени. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Славо

Славо

25.02.2021 | 15:12

Не приемам брадясали (не брадати) мъже, пък бил той БАН - професор. Това е акт на високомерно пренебрежение към аудиторията. По тази причина, никак не ме интересува позицията му.

Отговори
0 4
Ковидчо:

Ковидчо:

25.02.2021 | 13:47

Най ми хареса това с "независимите" държави в ЕС... хеле пък нашата.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?