1939
Следвайте ни

Проф. Чорбанов: Българската ваксина е различна от всички досега

viber icon

Проф. Андрей Чорбанов и екип български учени от БАН представиха родния имунизационен препарат срещу COVID-19 на Световния конгрес на ваксините.

Подходът, които са използвали при разработването на българската ваксина, е различен от познатите вече препарати, защото са намерени са такива компоненти в коронавируса, които не се променят с времето и препаратът се насочва към тях, разкри проф. Чорбанов пред Би Ти Ви.

Приключил е етапът с тестване на препарата върху опитни мишки и предстои да почнат изпитания върху хора, но „това няма как да се случи, ако няма сериозна държавна подкрепа“, а от всички държавни институции само от президентството са проявили интерес към разработката преди година, каза директорът на Департамент "Имунология" В Института по микробиология на БАН.

Макар резултатите върху лабораторни мишки да са много добри, те може да са различни при хора, отбеляза микробиологът.

Чорбанов заяви, че би си поставил българската ваксина срещу коронавирус, но „не му се налага“, защото е преболедувал COVID-19 и по думите му има много по траен имунитет, отколкото се получава при имунизация.

Ученият е категоричен, че няма противоречие в думите му и не разколебава хората да се ваксинират, а „работата му е да казва фактите такива, каквито са“. По думите му той се противопоставя на ваксинирането на преболедувалите, които според него имат по-траен имунитет от шест месеца, както се смята сега.

Според него трябва да се направи статистика на повторно заразените, за да се разбере колко са тези случаи и да се направят достоверни изводи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Игнат

Игнат

15.10.2021 | 09:46

Вместо да се радвате и подкрепяте родното,те седнали да хейтят! Кре.тени!

Отговори
10 0
Бг вакс

Бг вакс

12.10.2021 | 12:18

Бг ваксината няма да види бял свят изобщо. Всичко останало е медийна пропаганда. Вече има голям фармацевтичен гигант, който се отказа да прави ваксина, въпреки че беше минала фаза 1 с добри резултати. Причината е, че вече има достатъчно ваксини за всички и са достатъчно ефективни. Чорбанов продължава да заблуждава хората.

Отговори
0 13
ГЪДЮ

ГЪДЮ

12.10.2021 | 08:58

БЕЗВЪЗМЕЗДНО

Отговори
3 1
ГЪДЮ

ГЪДЮ

12.10.2021 | 08:57

ИМЕННО,БОБИ!!!ЗАКЪСНЯЛА РАБОТА Е ТАЗИ РАБОТА!!! ПОНЕ ДА КАЖАТ КОЛКО ЛЕВА ДАДЕ ДЪРЖАВАТА ЗА ВАКСИНАТА НА ТОЯ ОТ СНИМКАТА,ПРИ НАЛИЧИЕ НА НЯКОЛКО,ПУСНАТИ В УПОТРЕБА,ДАДЕНИ НИ БЕЗВЪЗВЕЗДНО ОТ ЕС!!!!!

Отговори
1 9
Слово с мисъл

Слово с мисъл

12.10.2021 | 08:48

Научно най доброто работещо решение във ваксинационото производство. А принудителната ваксинация нарушава основен постулат на свободата, човекът притежава суверинитет на своета душа и своето тяло, на Джон Стюарт Мил. Сега в новата реалност, душата принадлежи на цифровите платформи на изкуствен интелект, а тялото на Бигфарма

Отговори
13 6
Скептик

Скептик

12.10.2021 | 12:22

Душата не съществува.

Отговори
1 9
Боби

Боби

12.10.2021 | 00:03

Чобанов, пандемият ще свърши докато пуснете ваксината.

Отговори
8 10
Pepsi

Pepsi

15.10.2021 | 08:05

А дано, ама надали...

Отговори
4 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?