Следвайте ни

Проф. Богов: Локдаунът вероятно ще бъде удвоен

viber icon

Директорът на Александровска болница в София проф. Борис Богов прогнозира, че най-вероятно новите ограничителни мерки, които влизат в сила от утре, ще бъдат удължени. Засега здравните власти обявиха, че те ще продължат 10 дни - до 31 март.

"Мисля, че ще бъде удължено това време, защото епидимиологията на вируса е такава, че за 10 дни няма да се свие платото така наречено, сигурно ще бъде удължен локдаунът, според мен със 7 до 10 дни", коментира Богов в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS.

По думите му ще се направи селекция какво да се отвори първо и какво не. Той подчерта, че затварянето се е наложило заради безконтролното събиране на хора.

Сходна прогноза малко по-късно направи и главният държавен главен инспектор Ангел Кунчев.

"Затварянето за 10 дни може да не е достатъчно. Очакваме да видим реакцията на тези мерки. Много се надявам да не е така. Надявам се да видим вече, ако не пречупване на кривата, то поне задържане на стойностите. Няма какво да направим, освен да ваксинираме и да ограничаваме контактите", подчерта той в предаването "Карай направо".

"В "Александровска" болница с 30% са се увеличили пациентите през последните 10 дни, заетостта е около 42 % в интензивните легла, има и 6 интубирани", изтъкна още проф. Богов. 

Според него средно с 10-12 години е намаляла възрастта на боледуващите в сравнение с предната вълна, сега тя е около 50 г.

"Нямам информация за "френски" вариант, който не може да бъде хванат с PCR тестове, а ако има той няма как да е от семейството на коронавирусите, тъй като те са направени така че да хващат белтъчната му обвивка", заяви още проф. Богов.

Той заяви още, че няма хоспитализирани ваксинирани пациенти.

"Имаме двама колеги по-тежко преминали втората игла, имат повече от 3-4 дни температура, а единият е с възпаление на мястото на убождането", уточни той. По думите му единият е бил с "Модерна", другият с - "АстраЗенека".

По негова информация днес е имало отлив на ваксинацията, 93-ма са ваксинирани в Александровска, 36 от тях са втора доза (РНК ваксини).

Професорът сподели, че отлагането на втора доза не може да има негативен ефект. Но всеки заразен може да бъде здрав заразоносител.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Никола

Никола

21.03.2021 | 13:57

Както каза великият Цитиридис, това е само "главичката", а той рамене няма. Никой не вярва на лъжиге ви г-да управляващи. Знаем, че това е предизборна лъжа и след изборите искате да продължиге затварянето Затова призовавам за масово гласуване!

Отговори
1 2
Граматиков

Граматиков

21.03.2021 | 12:27

Типове като тоя - лекар-политици, е добре да са във вечен локдаун.

Отговори
2 4
Па сгответе бе Сгответе нов буламач

Па сгответе бе Сгответе нов буламач

21.03.2021 | 11:32

Изрода от вчерашната му бълвоч претоплена и поднесена от Мекица и днес Явно рекламните им агенти еврейски са на привършване Плоски Плоски Червей

Отговори
2 4
Izrod

Izrod

21.03.2021 | 10:51

,......

Отговори
1 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?