Следвайте ни

Проф. Балтов с последни данни за новата мутация на COVID-19

viber icon

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов излезе с актуална информация за развоя на епидемията. По думите му лекарите в болницата днес са разкрили още два случая на новата мутация на вируса.  През следващата седмица ще стане ясно дали има и още. Като протичане на болестта не може да се каже, че е по-тежко, уточни проф. Балтов по NOVA NEWS.

Четиримата пациенти са дошли с характерните симптоми и им е направен PCR тест, който не е реагирал на един ген. „Антигенните тестове също хващат мутиралия вирус, но категорично PCR тестовете са по-качествени”, уверен е проф. Балтов. Той няма информация дали четиримата са били във Великобритания.

"Ако PCR-ите, секвенирани без S ген, са носители на тази модификация, вероятно ще бъдат ползвани като косвен белег, който, като се извършват тестове, ще бъде използван, за да се види дали някой пациент носи новия щам", разясни проф. Балтов.

Балтов посочва, че при нисък титър на антитела човек трябва да се ваксинира, а когато е много висок, може да изчака няколко месеца и след това да си направи отново тест за антитела.

"Младите хора са тези, които трябва да бъдат по-предпазливи и да спазват всички предписани мерки. Със сигурност разпускането на мерките ще обхване учениците от 5 до 12 клас, защото за тях е необходимо да се обучават присъствено и да спортуват. Отпускането на мерките ще е поетапно и разумно. Относно заведенията министърът беше категоричен - ще се отворят след 18 февруари. Аз напълно подкрепям това. Виждате какво става в Европа. Затварят се заведения, полицейският час започва от 18 часа. На нас също няма да ни се размине мутиралият вирус от Великобритания. Всичко зависи от нас, нашето мислене и нашето поведение", категоричен е шефът на „Пирогов“.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

вероятност

вероятност

24.01.2021 | 11:37

Хайде, ваксинация през три месеца! А за новите мутации ще направят и нови ваксини. Да живее Б.Гейтс и борбата му с пандемиите.

Отговори
1 0
Айде Гръмни се бе

Айде Гръмни се бе

23.01.2021 | 21:06

Абе този тъпан дето се е изтъпанил като пет пари в кесия га работи От студио в студио от лаладжийско интервю в лаладжийско интервю Що не фане да се гръмне като толкова го е страх Що ни занимава с неговите страхове Маниак бездарен Чист макак

Отговори
2 9
Дежурното журнале

Дежурното журнале

23.01.2021 | 22:28

На Марица се изсpа под собствената си статия

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай