Следвайте ни

Проф. Балтов: На предела сме, трябва да се мисли за по-сериозни мерки

viber icon

Почти сме на предела на възможностите и трябва да се мисли за по-сериозни мерки. Това каза директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Асен Балтов в ефира на БНР. 

Може би трябва да се вземе вече отношение и за по-малките деца. За съжаление може би ще трябва и те временно да спрат обучението и детските градини. Продължава да се увеличава броят на новозаразените малки пациенти, допълни той.

По думите му капацитетът на болницата е почти запълнен.

В „Пирогов“ има настанени 11 деца с коронавирусна инфекция, съобщи Балтов. Децата са в добро състояние, лекуват се с венозно поставяни антибиотици. Днес на среща при здравния министър директорът на „Пирогов“ ще предложи да се разкрият още 20 легла за малки пациенти, т.нар. спешни педиатрични случаи, както и допълнителни 10 реанимационни легла заради недостига на този тип легла в цяла София.

"Около 10% от общия брой на хоспитализираните се предвижда да бъдат запазени като реанимационни легла“, поясни Балтов.

В момента в „Пирогов“ са отделени 400 легла за тежки и средно тежки случаи на пациенти с Covid-19 и 48 за реанимационни дейности.

Проф. Балтов смята, че поне за две седмици заведенията трябва да спрат да работят, защото „колкото и да казват, че няма никакво значение това, всичко има значение“.

"Запазването на плановия прием точно в следващите две седмици едва ли е най-важното. По-скоро важното е да премине пикът, за да може след това да бъдем по-спокойни“, коментира Асен Балтов по повод възраженията и критиките на Българската болнична асоциация срещу спирането на плановите дейности в лечебните заведения.

"Препаратите на „Пфайзер“ и „Модерна“ продължават да се поставят по списъци – първа, втора и трета фаза. Има все още много желаещи за ваксинация по тези три фази", каза относно ваксинацията проф. Балтов.

Информира, че са се появили допълнително още желаещи да се ваксинират лекари, за „Пирогов“ те са 180. Според Балтов скептицизмът и сред учителите за ваксините отдавна е преминал и „трендът е над 50% да имат желание да се ваксинират“.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Балтов шъ тъ пуснем по пързалката Нъл знаиш ко е

Балтов шъ тъ пуснем по пързалката Нъл знаиш ко е

16.03.2021 | 12:59

Балтов Като си на Предела можеш да съ пуснеш къде Банско и да покараш ски Къф ти е проблема.че ревеш

Отговори
1 6
Боко

Боко

16.03.2021 | 11:38

Правилно,че са необходими строги мерки! Това вие лекарите трябва да искате,а не да се оставяте на т.ъпунгерите политици да ви командват. Къде сте като експерти? Гледате си в обувките и мълчите като т.ъпани . Каквото ви каже ту.лупа,това правите,а неговия мозък липсва.

Отговори
10 3
Уважаеми

Уважаеми

16.03.2021 | 11:26

Професор Балтов! Вие не сте с маска. Защо? И не сте болен от короната. Защо? Ами Вие сте силен здравеопазвеник. Направете така че и ние да не носим маски и да сме здрави като вас.

Отговори
4 9
Балтов фашист

Балтов фашист

16.03.2021 | 11:25

Интересно,определени болници реват......Колко ли парички цоцаме от касата? Колко са реално болни,а не такива заради тестове.

Отговори
2 8
ИНСПЕКТОРА...И НОЩА

ИНСПЕКТОРА...И НОЩА

16.03.2021 | 11:25

ЗА КОЕ СИ НА ПРЕДЕЛА ЗА АСФАЛТА ЛИ... ТИ ВЕЧЕ СИ БАШ МАЙСТОРА...КАКВО СЕ ИЗКАЗВАШ ПО ТЕМИ КОИТО ТИ СА МЕЖДУ ДРРУГОТО..

Отговори
5 9
Балтов фашист

Балтов фашист

16.03.2021 | 11:23

Да не дава Госспод пациент,да попада в ръцете на медицински фашист.

Отговори
7 9

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?