Следвайте ни

Проф. Ангелов: До края на юни може да достигнем колективен имунитет

viber icon

Зелените коридори в България ще са с ваксини на основата на RNK и най-вече ваксината на Pfeizer. Те ще функционират от 30 април до 9 май включително. Има почивни дни – от 10 май се отваря информационна система и българите ще могат да изберат предпочитаната от тях ваксина. Това каза министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов.

ЕС е започнал инициатива с три големи фармацевтични компании, които са в подготовка за производство на медикамент, който съдържа антитела, които атакуват вируса. България е заявила участие – предвидени са средства в бюджета.

„В момента, в който имаме антитяло, което е одобрено от Европейската комисия, ние ще го осигурим на гражданите“, увери Костадин Ангелов.

Разполагаме с достатъчно ваксини вече за да си позволим максимално бързо да стигнем онези числа, към които се стремим, смята той. 

Проф. Красимир Гигов съобщи, че към този момент са ваксинирани 775 601 българи. "На 27 април са ваксинирани 16 хиляди, на 28 – 25 хиляди. Днес и утре ще минем 800 000 ваксинации. Най-използвана е ваксината на Pfeizer – 414 хиляди, на Астра-Зенека – 256 000 и на Модерна – 104 хиляди. Възрастните хора над 65 години са 105 хиляди", каза проф. Гигов. 

„Ако запазим темпа на ваксиниране, в края на август България ще има колективен имунитет. Ако увеличим темпа на ваксиниране – през май по 50 хиляди на ден, а през юни 55 хиляди – още в края на юни ще постигнем колективен имунитет“, каза министърът в оставка Костадин Ангелов. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?