Следвайте ни

Продават сандвич с рекордните 35 Е-та в лавки до училища

Пакетираните закуски са коктейл от химикали, сочи проучване на "Активни потребители"

viber icon

Сандвич рекордьор с 35 Е-та масово се продава в павилиони близо до училищата в страната. Закуската е пиле в сладко-кисел сос. На стряскащата находка с многобройни консерванти, както и на масово занижена хигиена, са се натъкнали от Асоциация „Активни потребители“. От техни експерти е извършена проверка на принципа „таен клиент“ около учебните заведения в няколко големи града в страната, а целта е да се установи качеството и безопасността на пакетираните и приготвени на място закуски, които купуват децата ни.

В изследването, проведено в края на септември - началото на октомври 2020 г., са включени 36 марки пакетирани сандвичи. Констатирано е, че в повечето случаи етикетите са с непълна или нечетлива информация. От 36 търговски марки коректно и цялостно е описанието при 12, т.е. 33%. В много случаи

производителите изписват само основните пет или шест съставки на сандвичите.

Зеленчуците са масово пренебрегвани от производителите на сандвичи. В 1 от 4 не съдържат зеленчуци. При останалите те присъстват единствено за „декор“. Само в 2 марки количеството на зеленчуците надхвърля 10% от общото тегло на продукта.

Всички сандвичи са приготвени от индустриални месни продукти - колбаси, шунка, филе, бекон. В нито един от тях не е открито месо, което човек би си купил от магазина. Освен това обработените меса съдържат множество технологични добавки - Е-номера. Средно в един сандвич се откриват 20,5 броя отделни Е-та. „Върхът“ е сандвичът с пиле в сладко-кисел сос с 35 Е-номера.

От Асоциацията уточняват, че всички те са разрешени за влагане в храни, но задават риторичния въпрос -

нужно ли е децата да се хранят с този химически коктейл?

Друг проблем е, че в половината от сандвичите е открита палмова мазнина. Обикновено тя участва в имитиращ млечен продукт или е част от сосове и мазила. Средно в сандвичите има 2,2 оцветители, като вариацията е от 0 до 5. ​Осреднено в продуктите, са установени 5,3 броя заместители. Сред най-честите са различните типове нишестета, палмовото масло, млечен протеин, декстроза, яйчен прах, глутен и др. Максимално са установени 11 броя заместители.

При инспекцията е установено, че в близост до училищата има от 1 до 6 обекта за храни. В тях преобладаващо се продават най-вече пакетирани сладкиши, чипсове, солети и подобни. На второ място са приготвяните на място храни. Това са дюнери, пици, тостове, принцеси, хот-дог, спагети, банички, кифли и др. При тези храни е трудно да се идентифицират вложените съставки, защото се търгуват без етикети с подробна информация.

Основен риск при тези обекти е лошата хигиена

В много от тях се откриват сериозни пропуски с просто око. Най-често срещаните са съхранението на готовите храни или суровините в неподходящи температурни условия, т.е. на стайна температура върху плотове или рафтове със съмнителна чистота.

Друг обичаен проблем е липсата на индивидуални защитни средства, маски, ръкавици и работно облекло при персонала и мръсните маси и подове. Дори вихрещата се епидемия от коронавирус явно не е в състояние да промени навиците на личния състав. Затова ако вашето дете се прибере с хранително натравяне, започнете въпросите къде и какво е яло през деня, съветват от „Активни потребители“.

Съвети към родители

От Асоциация "Активни потребители" дават някои съвети към родители как да подсигуряват качествена и здравословна закуска на децата си

- Масова практика е сандвичите за децата да се приготвят вкъщи. Обръщайте внимание какви суровини ползвате. Ако купите колбаси, салати и сосове от магазина, вашето произведение няма да се различава от описаното в настоящето проучване, само няма да имате етикет, който да ви алармира за това.

- Опитвайте да използвате месо вместо колбаси. Можете да приготвяте и скара със смляна от вас кайма. В охладеното или замразено месо липсват влаганите в обработените месни продукти Е-номера и заместители.

- Слагайте повече зеленчуци в сандвичите. Това е и начин да накарате децата да ги консумират.

- Ограничете използването на готови сосове и салати, мазила и маргарин. Те са по-скоро химия вместо храна. Замествайте с краве масло, домашна лютеница или обикновена майонеза.

- Не забравяйте рибата! Тя е перфектен избор за сандвичи.

- Обяснявайте на децата си как да  подбират храната, а и когато приготвяте сандвичи, давайте личен пример.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Петров

Петров

20.10.2020 | 22:14

И 6 часа да стои, къде е проблема с Вашето сравнение?

Отговори
0 1
Питагор

Питагор

20.10.2020 | 17:55

И като построи домашният сандвич 3 часа на стайна температура дали ще е здравословен?

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?