Следвайте ни

Продават менте отговори от матурата срещу криптовалута

viber icon

Близо 46 000 зрелостници се явиха днес на матура по български език и литература. Те решаваха тест от 40 въпроса и писаха съчинение или есе върху откъс от творбата на Йовков "Песента на колелетата". Верните отговори на теста вече са качени на сайта на просветното министерство.

И въпреки че от министерството увериха и тази година, че отговорите няма как да изтекат, проверка на "По света и у нас" показа, че те отново се предлагат в групи във Фейсбук и то срещу криптовалута.

Обещаните отговори получихме в 6 сутринта. Платихме за тях в биткойни, които ни бяха поискани.

Сравнихме отговорите с верните, които Министерството на образованието публикува следобед. Оказа се, че едва 8 отговора съвпаднаха. И тъй като тестът предлага четири възможности на въпрос, можем да приемем съвпадението като чиста случайност.

Така че става дума за измама, от която вероятно има опарени зрелостници. Схемата се разпространява от фалшиви профили в социалните мрежи.

Намерихме продавач на отговори в отворена фейсбук група за зрелостници. Под скрита самоличност поискахме да купим отговорите. Продавачът откликна незабавно.

"Цената е 50 лв. Отговорите ги получаваш час преди матурата", пише в социалната мрежа продавачът.
БНТ: Как става плащането?

"Трябва преди матурата да се плати. Става с биткойн", обяснява продавачът.
След като демонстрирахме колебание и притеснение, че ще получим отговорите, продавачът ни успокои.

"Отговорите идват от МОН", убеждава продавачът.
Платихме в криптовалутата, а на сутринта, близо два часа преди изпита, получихме отговори. След като ги сверихме с отговорите на теста, които следобед МОН публикува, се оказа, че не са верните.

"Ние сме създали максимална степен на сигурност, както виждате, изпитните варианти са над 11 милиона, които се генерират в момента и няма начин да бъде купена матурата. Да не се лъжат хората", каза заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова.

Вероятно обаче има зрелостници, които се подлъгват. А измамниците, които продават фалшивите отговори, стават все по-внимателни - пишат обявите си от фалшиви профили и не искат плащане на ръка или по банков път. А с биткойни.

Според експерта по киберсигурност Любомир Тулев това е логичен избор на разплащане, защото продавачите търсят вариант да останат анонимни. В случая с фейсбук групата обаче тези хора допускат грешка.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?