2374
Следвайте ни

"Продължаваме промяната": Няма как да приемем служебния бюджет

viber icon

Сериозни критики срещу объркването, което създаде покрай Бюджет 2022, отнесе в четвъртък служебният министър на финансите Валери Белчев. В сряда той се появи на изненадващ брифинг в Министерски съвет, където каза, че на 17 декември ще внесе проектобюджет с различни параметри от договорените по време на коалиционните преговори за бъдещо правителство. Без да е представил какъвто и да било проект, Белчев изреди няколко предложения за минимална заплата, детски надбавки и минимална пенсия, като впоследствие се оказа, че е сбъркал сериозно част от числата. Стигна се дотам привечер собственото му министерство да го опровергава за обявената минимална пенсия от 490 лв. Оказа се, че идеята била пенсията да бъде 370 лв. плюс антикризисна добавка от 60 лв. на месец до 30 юни 2022 г.

Най-вероятно обаче нищо от това няма да бъде окончателно прието от парламентарното мнозинство, стана ясно от първите реакции на политическите сили в новия парламент.

"Така, както [бюджетът, б. р.] е предложен в момента, е проблем да бъде приет", заяви Андрей Гюров от "Продължаваме промяната".

"Очакваме структурни промени в Министерски съвет, така че няма как да се приеме такъв бюджет", каза още новоизбраният народен представител.

"Проведохме много конкретни преговори относно бюджетната политика, там имаме споразумение, което съдържа 43 точки и бюджетни принципи. То предвижда приемане на бюджета за 2022 г. до края на януари месец", припомни Гюров във връзка с призива на служебния министър гласуването да стане до 31 декември.

Критики към изненадващия ход на Валери Белчев отправи и избраният за депутат от "Демократична България" Георги Ганев, пише Mediapool.

"Обикновено финансовият министър първо внася законопроекта, а после започва да говори. Сега се поставя каруцата пред коня", посочи икономистът.

Той подчерта, че не е редно финансов министър да представя само избрани параметри от бюджета и да не съобщава ключови показатели като очакван бюджетен дефицит, размер на дълга и т. н. Освен това от пролетта насам финансовото министерство продължава да не изпълнява законовото изискване да разработи и публикува актуализирана средносрочна бюджетна прогноза за следващите три години, без която не може да се състави проектобюджет, ако се спазват правилата на Закона за публичните финанси.

Ганев споделя подозрението на анализатори, че изненадващият ход на служебния финансов министър е оставил впечатление за наддаване в социалната сфера – за това кой ще предложи по-високи социални плащания, без да се държи сметка за бюджетния баланс.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?