Следвайте ни

Продължава търсенето на черната кутия от падналия МиГ-29

viber icon

Лошото време затрудни търсенето на черната кутия и отломките от падналия военен самолет край Шабла.

Операцията продължава вече пети ден и на този етап е без успех. Тази сутрин времето е хубаво, морето е спокойно, затова търсенето на черната кутия и останки от самолета продължава.

Изключително важно е да не отнеме дълго време търсенето на черната кутия, за да бъде съхранена информацията в нея. Втората ракета от самолета също все още е под водата.

Екипите работят изключително внимателно, на около 70 м дълбочина.

Специално пред БНТ проф. Любомир Димитров, който участва в операцията на борда на "Номад", заяви, че успехът на задачата зависи от доброто планиране и добрата техника.

"С техниката, с която разполагаме, може да се определи размерите на обектите и какъв е обекта. Дали е кораб, дали е лодка, дали е част от самолет, всичко, може да се определи това. Но за да се определи точно каква е частта, какво е нещото, трябва обезателно да се извади или най-малкото да се направи оглед или с водолази, или с други средства", каза проф. Любомир Димитров от Института по океанология към БАН.

Търсенето се забавя, тъй като районът е далеч от брега. Техниката обаче е прецизна, с добра резолюция, което дава възможност да се открият малки предмети на дъното.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?