49
Следвайте ни

Прочитаме св. пророк Данаил, вижте кой черпи за имен ден

viber icon

На 17 декември православната църква почита свети пророк Данаил (Даниил) и тримата вавилонски отроци - Ананий, Азарий и Мисаил. Данаил е пророк от Стария Завет. Живял е във Вавилон, където се прочул със способността си да тълкува сънища.
 
Когато Йерусалим бил превзет от вавилонците, много юдеи били откарани в плен. Част от тях били избрани за царски поданици. Между тях попаднал и пророк Данаил. Той продължил да пази своята вяра, въпреки че бил принуден да възприеме езическите обичаи.
 
Благодарение на своята мъдрост, пророкът скоро спечелил царското доверие. Но пророчествата на Данаил вещаели край и разруха на царството. Цар Навуходоносор, недоволен от пророчеството, подложил Данаил и неговите последователи на необикновени изпитания. Историята гласи, че св. Данаил бил хвърлен в яма с лъвове, които не го докоснали в продължение на шест дни. След като Данаил оцелял след всичките изпитания, царят повярвал в силата на Бог.
 
Жените, които имат малки деца или чакат дете, празнуват на този ден. Народните обичаи са предимно свързани с плодородието. Месят се питки и бременните жени ги раздават на познати, за да могат лесно да добият рожбата си.

Имен ден имат Данaил, Данaилa, Даниeл, Даниeлa, Дани, Дана.
 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Честит празник

Честит празник

17.12.2021 | 10:40

Честит празник на всички които носят прекрасното име Даниел! Да са живи и здрави! Да е жив и здрав и моят внук Даниел! Голям да порасне, силен и умен мъж да стане!

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?