Следвайте ни

Пробутват ни зелени и боядисани мандарини

viber icon

Търговската мрежа отново е залята с боядисани мандарини, установи репортерска проверка. Практиката цитрусите да се обработват с оранжева боя и различни препарати за гланц се повтаря всеки зимен сезон. Продавачка на сергия на Четвъртък пазара обясни, че мандарините се внасяли неузрели, с боята се прикривал зеленият им цвят.

Директорът на Областна дирекция по безопасност на храните-Пловдив д-р Камен Янков коментира пред "Марица", че наскоро от отдел "Контрол на храни" са извършили проверка на всички складове и магазини в града, в които се предлагат цитруси, но нарушения не са открити. Въпреки това инспекциите ще продължават регулярно. Плодовете действително се обработвали с различни химикали, като целта била стабилизиране и намаляване на процесите на гниене по време на съхранение. Той уточни, че въпросните препарати били разрешени за употреба и безвредни.

Според специалисти по хранене обаче част от оцветителите били от синтетичен произход и влизали в категория рискови. Те можели да причинят свръхвъзбудимост при децата, поява на кожни обриви или астматични пристъпи. Съветът е, преди да се обелят, мандарините да се измиват добре.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?