1939
Следвайте ни

Проблем! Преболедувалите COVID с антигенен тест останаха без зелен сертификат

viber icon

Днес започна издаването на сертификати и за преболедувалите COVID-19, който е установен чрез антигенен тест. Необходимо е информацията да е била въведена в Националния регистър за борба с COVID-19. Документът може да бъде изтеглен от сайта his.bg. Тази сутрин обаче отново имаше моментни сривове на системата, съобщи NOVA.

Пред Столичната регионална здравна инспекция се изви опашка с десетки в подобна ситуация.

Днес е първият ден след карантина на Лилия. Позитивният ѝ антигенен тест за COVID-19 е от 11 октомври. РЗИ я карантинира веднага. Но според Националната здравно-информационна система тя не съществува в регистъра.

„Изписва, че просто този телефонен номер не е валиден или пък лицето не е било установено с COVID-19”, разказва Лилия Горнишка.

Оказва се, че проблемът не е само при нея. Преди два месеца Павлинка влиза в болница с пневмония в следствие на COVID-19. Въпреки това и тя не може да изтегли сертификата си.

„И в системата проверявах, и сега един представител на РЗИ ми каза, че била блокирала системата и не могат да направят нищо. На работното си място не мога да вляза, защото работодателят е пуснал заповед, че който е без сертификат, не може да отиде на работа”, разказва Павлинка Ташкова.

Според здравния министър проблем няма.

„Сутринта ми докладваха, че от полунощ в неделя срещу понеделник системата работи и хората могат да си теглят сертификатите. В момента казаха, че могат да си теглят”, обясни здравният министър Стойчо Кацаров.

Всеки казус е индивидуален и трябва да се провери къде по веригата може да има допусната грешка при въвеждане на данните, твърдят лаборатории.

„Ако всички настройки са направени както трябва, в лабораторните системи спрямо националната такава не би трябвало да има проблем. Всеки трябва да е търпелив, да си потърси навреме резултатите, сертификатите да си ги пази съвестно, за да не се случват такива неща”, каза Благовеста Пенчева, медицински директор на лаборатория.

Появиха се и други казуси - преболедували през декември 2020-та година са с валиден тест само за половин година.  Означава ли това, че е изтекъл срокът и ще има ли глобени?

„Би трябвало да се следва година, срок от година. Но това в момента не мога да го коментирам със сигурност”, заяви Любомир Бързев – СРЗИ.

От здравното министерство заявиха, че в документите е вписана валидност за 6 месеца, защото това са правилата на територията на Европейския съюз. В България обаче сертификатът ще важи 1 година и ще се следи датата на позитивния тест. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

И други, още по-големи безумия

И други, още по-големи безумия

26.10.2021 | 09:57

Искат по 30 лв. за прегелед в кабинет на ковид-зона, а държат чакащите болни пациенти отвън на студа. Странно е, че на управниците изобщоне им пука за тези простотии и безумия!

Отговори
8 0
Други, още по-големи безумия

Други, още по-големи безумия

26.10.2021 | 09:49

Ковид зоната, която посетих почти веднага след като я откриха, се занимаваше с правене на антигенни тестове на болни и с ваксиниране на здрави хора. Получава се чудничко съчетание - супер е да се заразиш когато си дошъл да ти направят "ваксина" срещу ковид.

Отговори
5 0
Безумия

Безумия

26.10.2021 | 07:56

Прекарал ковид с антителна защита да бъде ваксиниран е научен нонсенс. Ваксината вкарва вирусен антиген, който антителата неутрализират

Отговори
8 1
Горазд

Горазд

26.10.2021 | 02:43

Сертификатите няма да ви спасят от смъpт. Васкина и маска трябват. И най-вече сериозно отношение.

Отговори
5 16
Горазд

Горазд

26.10.2021 | 02:41

Днес има рекорд в броя на откритите заразени и рекорд с починалите 243 за денонощие. Марица къде ви е напереният репортер от заседанията на НОЩ да задава въпроси?

Отговори
3 13
Биби

Биби

25.10.2021 | 23:47

Нали говорим за сертификат, който ние искаме, защо да го отказваме, как иначе ще ни бъде издаден. За какви права става дума? Не ни обърквайте! МОЛЯ!!!

Отговори
2 4
gjgdggv

gjgdggv

25.10.2021 | 23:08

"Становище на КЗЛД относно обработване на данни за ваксинационния статус" https://www.cpdp.bg/?p=element_view&aid=2287 Последният абзац гласи следното: "…Тези действия могат да се извършат само при доброволно представяне на сертификата, а липсата на такова представяне не може да се използва за ограничаване на правата и свободите на физическите лица." Значи, че при отказ да им представите документа, нямат право да ви ограничават.

Отговори
17 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?