Следвайте ни

Пробив: Готов е прототипът на bg ваксината срещу COVID-19

viber icon

Вече има прототип на българската ваксина срещу COVID-19, а мъжете боледуват по-тежко от жените. Това заявиха пред Bulgaria ON AIR имунологът проф. Aндрей Чорбанов от БАН и д-р Александър Симидчиев.

PCR изследването може да хване инфекцията, когато има и когато няма симптоми, докато антигенният тест може да установи наличието на коронавирус в организма само ако вече имаме симптоми. Антигенният тест е бърз и по-евтин, но PCR-ът е по-надежден", обясни проф. Чорбанов.

Д-р Александър Симидчиев

По думите му, колкото повече мутира вирусът, толкова по-малка е смъртността и толкова повече хора се заразяват.

"В нашата страна явно нещо не е както трябва, щом имаме толкова висока смъртност", подчерта имунологът от БАН.

"Няма как за всички новопоявили се вируси да има ваксини, но ние вече имаме прототип на българска ваксина за коронавирус", заяви проф. Андрей Чорбанов и добави, че никой не е казал, че младите хора няма да боледуват.

"По отношение на имунитета, мъжете сме по-слабият пол. Мъжете боледуват по-тежко от вирусни заболявания", каза той.

Към неготово мнение се присъедини и д-р Александър Симидчиев, според когото е важно "да се обединим зад общи каузи, за да преборим пандемията".

"Това, което е необходимо, е по-добра комуникация и превантивно обучение на населението. Целта не е да сплашим хората, а да ги научим, защото когато разбират, те са склонни да слушат. Трябва да им се говори като на възрастни, разумни хора", поясни д-р Симидчиев.

По неговите думи лечението и ваксината са две различни неща - едното е за предотвратяване на заболяването, другото е за овладяване на състоянието, но трябва да се развиват и двете.

"Медицинската професия ще се промени много в следващите години и дигиталните услуги ще помогнат за плавната промяна", каза на финала д-р Симидчиев.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Кооооказа

Кооооказа

04.11.2020 | 10:45

Ай ай ахаха немога много смях има в България абе скрийте се бе

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?