Следвайте ни

Пържолата става златна заради африканската чума

Кризата с африканската чума по свинете /АЧС/ ще доведе до драстично увеличение на цените на месото в България. Очаква се и засилване на вноса. Това показват данните на Асоциацията за защита на потребителите. В краткосрочен план поскъпването е в рамките на 10%, а до края на годината може да достигне 50%, ако не бъде овладяна заразата, прогнозира председателят на асоциацията Пейо Майорски. 24 са до момента констатираните случаи на АЧС в страната, като три са в индустриални ферми.

За една седмица килограм свинско месо се е увеличило с 19 стотинки в търговската мрежа. Средната цена в момента е 7,60 лв. за кг, която е повишение със 7% спрямо предходния месец. Като намалее броят на животните в страната, нормално е да има по-високи цени, защото ще се засили и без това масираният внос в страната, коментира Майорски. В същото време Гърция забрани вноса на свинско месо от България като превантивна мярка срещу чумата по свинете. Световните цени на свинско месо също се покачват през последните месеци. Причината е в масовото разпространение на африканска чума по свинете и в Азия, като най-много огнища са открити в Китай. Цената на суровината на световните пазари вече регистрира 30-процентен ръст. В Германия поскъпването е с 25% - от 1,36 до 1,70 евро на кг кланично тегло. В Испания - най-големия европейски производител на свинско месо, повишението е с 28% - от 1,04 до 1,33 евро на кг. В Холандия цената е скочила с 27% - до 1,77 евро, а в Дания с 21% - до 1,38 евро. Прогнозите са през втората половина на годината да има ново увеличение.

Европа е нетен износител на свинско, а в България тенденцията е обратна - местните преработватели внасят две трети от суровината си от ЕС. В световен мащаб най-големият производител е Китай. Заради заразата обаче там само в последните месеци са избити над 1.2 млн. животни. Именно огромният недостиг в Китай ще повиши и световните цени, включително и на българския пазар, където по-голямата част от суровината е внос, коментират борсови брокери.

 
Избиването на животни и затварянето на свинекомплекси ще съсипе бизнеса в България за дълъг период от време, каза Пейо Майорски. Има реална опасност свиневъдството да се заличи като отрасъл. Това означава загуба на работни места, поминък и приходи за държавата. Както "Марица" писа, по данни на Българската агенция за безопасност на храните общият брой на индустриалните ферми в България е 60, като една от тях е в област Пловдив, а общият брой на животните е 387 578.

Мария Петрова

Ръководител екип „бизнес“

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?