Следвайте ни

Признахме Русия за окупатор

viber icon

България се присъедини към декларация на 46 държави, която обявява Русия за държава окупатор заради анексирането през 2014 г. на Кримския полуостров заедно с град Севастопол. Нашата страна бе представена от министъра на външните работи Светлан Стоев. Той бе сред учредителите на Международна кримска платформа, чиято цел е да координира усилията на държавите, които настояват за връщане на Кримския полуостров на Украйна, съобщава в-к "Сега"

"Този форум е подходящото място да потвърдя още веднъж силната и традиционна подкрепа на България за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници, включително териториалните води“, каза министър Стоев. „Като черноморска страна ние сме загрижени от нарастващата милитаризация на региона. Деокупацията на Крим и регулирането на конфликта в Източна Украйна трябва да останат високо в международния дневен ред", каза още първият ни дипломат. Той акцентира и върху необходимостта от осигуряване на свободно преминаване през Керченския проток към украинските пристанища в Азовско море.

Декларацията "призовава Руската федерация да изпълнява задълженията си като държава окупатор съгласно нормите на международното хуманитарно право и настоява Руската федерация незабавно да прекрати всички нарушения на човешките права и злоупотребите по отношение на жителите на Крим, като осигури пълен и безпрепятствен достъп до Крим на представителите на регионалните и международни мониторингови механизми за правата на човека". 

Осъжда се политиката на Москва за сплашване в Крим на журналисти, правозащитници и адвокати. Държавите се обявяват против "продължаващата руска милитаризация на Крим" и затрудняването на свободното корабоплаване край неговите брегове. Критикува се "продължаващото изменяне на демографската структура на окупирания полуостров чрез преселване на руски граждани в Крим".

Идеята за Кримската платформа бе развита от украинския президент Володимир Зеленски на 4 септември 2020 г. пред сесията на Общото събрание на ООН. Руската агенция ТАСС забеляза, че датата 23 август за учредяване на Платформата е съвпада с датата при сключването на Пакта Рибентроп-Молотов в Москва през 1939 г. Този пакт се счита от мнозина за доказателство, че Сталин първоначално е искал да си съдейства с Хитлер в налагането на нов световен ред.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

УМЕН

УМЕН

24.08.2021 | 21:53

Ако става на въпрос Крим също е Български там е старата част на Велика България от там започва всичко но че русия е окупатор е вярно заради нея загубихме северна добруджа тя си научи урока че изпусне ли България изпуска целия балкански полуостров и чрез новите Еничари в България наречени русофили модерно му мъти водата на държавата ни затова е такъв хаос за да докажат на народа че демокрацията е лошо нещо и пак да изберем тях за съюзник затова нищо не е наред в държавата ни.........

Отговори
5 1
Въх!

Въх!

24.08.2021 | 19:05

Алоо Украински болен мозък защо не се научиш да пишеш във Български сайт с Български букви! Мислиш се, а много умен ли неграмотнико!

Отговори
3 3
СЛАВА УКРАЇНА ❤️ ГЕРОЯМ СЛАВА!!! ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК, БРАТЯ!

СЛАВА УКРАЇНА ❤️ ГЕРОЯМ СЛАВА!!! ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК, БРАТЯ!

24.08.2021 | 18:27

Лицата на украинците, които спряха руските орди. Те се сражаваха за Европа! Украйна прекърши гръбнака на руската инвазия към Европа. Зад това историческо събитие са скрити лицата на хилядите бойци от Украинската армия и доброволчески части, които една година водиха неравна битка с руските нашественици. Предлагаме ви да се запознаете с тях: http://www.extremecentrepoint.com/archives/16130

Отговори
5 2
Батко Махно!

Батко Махно!

24.08.2021 | 18:55

Здравейте Хохльй! Муайте сало и не се плашете! Русия бързо прегърнете! Да не заприличате на Авганистан и да станете за срам!

Отговори
2 6
Бай Тошо

Бай Тошо

24.08.2021 | 18:22

Значи за Косово може, за Крим кога се самоопредели не може, смешници на двойния стандарт!

Отговори
5 6
Мимето

Мимето

24.08.2021 | 18:19

Кой пък е тоя да дава мнения които никой не му иска? Крим е окупиран. Точка.

Отговори
5 5
Браво Стоев

Браво Стоев

24.08.2021 | 18:18

Сега ду. пе да ни е яко. Като за начало, врътват кранчето........ Накрая руски военни бази.

Отговори
4 5
Бай Тошо

Бай Тошо

24.08.2021 | 18:23

Мимето, ясно е че си траверс с 12 санта патка!

Отговори
2 4
Iсторії України

Iсторії України

24.08.2021 | 18:13

https://www.youtube.com/watch?v=XiYEcjN78rE СЛАВА УКРАЇНА ❤️ ГЕРОЯМ СЛАВА!!! ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК, БРАТЯ!

Отговори
3 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?