Следвайте ни

Пристигнаха първите 28 800 ваксини от АстраЗенека ВИДЕО/СНИМКИ

viber icon

Първите 28 800 дози от ваксината срещу COVID-19 на Оксфордския университет и АстраЗенека пристигнаха в Националния център по заразни и паразитни бoлести и бяха поставени в хладилната камера. 

Посрещнаха ги изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов и председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.

АстраЗенека е компания със стогодишна история. През годините разработки на учени, работе

щи за компанията, са получили 4 нобелови награди. Сред тях са: Сър Джеймс Блек за откритието на бета блокадата и създаването на първия бета-блокер; Арвин Карлсон за ролята на допамина като невромедиатор, който в понижено количество, води до развитието на болестта Паркинсон; Уилям Ноулс, Риоха Йори и Бари Шарпълс за откритието на хирално катализираните химични реакции; Робин Уорън и Бари Маршал за откритието на бактерията Helicobacter pilori.

Пристигнаха първите 28 800 ваксини от АстраЗенека (Видео)

Снимки/Видео: Nova

Ваксината на
Ваксината на "АстраЗенека" срещу новия коронавирус

 

Екипът на АстраЗенека България е млад (с най-висок % служители под 30 г. сред фармацевтичните компании) и има амбицията да доведе науката до леглото на пациента. Една част от тях са завършили образованието си в чужбина и разгръщат потенциала си в България.

В отдела за разработка и развитие на лекарствените продукти на АстраЗенека в Кембридж работят трима български учени. Те са в направления, различни от разработване на ваксината срещу COVID19.  Д-р Цвета Миленкова от този отдел получи глобалната награда за научно лидерство в областта на онкологията на АстраЗенека за разработка на трансформираща терапия за лечение на рак на яйчника.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай