Следвайте ни

Приложения менте за Преброяване 2021 точат лични данни

viber icon

Измамници могат да правят опит да точат лични данни чрез появили се алтернативни мобилни приложения, които не са разработени за Преброяване 2021. За това предупреждават от Националния статистически институт /НСИ/. В електронната преброителна карта се въвеждат номер на лична карта, дата на издаване, трите имена, ЕГН и др. 

От институцията са категорични, че освен това появата на паралелни приложения ще обърка гражданите, които искат да се преброят електронно, а това ще затрудни процеса като цяло. Апелират да не създават и рекламират инструменти, които вместо да помогнат, могат да навредят на преброяването. Изразяват несъгласие да се използват името на официалния сайт и логото на преброяването, които са собственост на Националния статистически институт.

НСИ разполага със собствено мобилно приложение за преброяването на населението и жилищния фонд през 2021 г. Електронната карта беше тествана по време на пробното преброяване от 20 до 30 април 2020 г. Приложението ще е активно от 7 до 17 септември т.г. До електронната преброителна карта ще има достъп чрез смартфони, таблети, компютри. Приложението за попълване на електронната карта на НСИ, гарантира сигурността на данните при събирането, обработката, съхранението и разпространението им, като отговаря на всички стандарти за сигурност на статистическите бази данни.

Иначе преброяването в страната ще започне в 0.00 часа на 7 септември 2021 г. и ще приключи в 20.00 часа на 3 октомври 2021 година. То се отложи с няколко месеца поради епидемичното разпространение на COVID-19.

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай