Следвайте ни

При пандемия! До 13 ученици в клас, другите онлайн

Първолаците остават без занималня, препоръчва шефът на Сдружението на директорите

viber icon

Интересни правила за новата учебна година разкри в интервю пред вестник "Телеграф" Асен Александров, председател на Сдружението на директорите на училища. Сам той ръководи 51-о училище в София. Разбира се, всичко казано важи, ако пандемията продължи след 15 септември.

"Първо, ще разделим класовете на две групи. Това важи за всички с изключение на първокласниците. Ще бъдат между 13 -15 деца, като те могат да бъдат разделени по азбучен ред. Едните са една седмица в клас, другите дистанционно. После се обръщат.

Пак ще има камера, свързана с компютъра. Учителят ще е пред екрана, но камерата трябва да бъде насочена към дъската, за да може детето да вижда преподавателят и да слуша какво говори. Ако има въпроси, ги задава. После си пише домашните и се подготвя за следващия урок", каза Александров пред колежката Райна Харалампиева.

"Досега ние прилагахме кабинетна система за големите. Сега трябва сменим схемата, защото засега идеята е ако някое дете от паралелка се зарази, само тя да бъде карантинирана, не всички. Сега ще е обратното – учениците ще седят в стаята, а учителите ще се местят. Трябва и да направим график за излизане след всеки час на въздух, за да можем да отваряме прозорци, за да проветряваме и да дезинфекцираме. Може да има блокове. Например ученикът да седи 70 минути в клас, после да излиза за 15 минути навън, в които се проветрява класната стая. Ще направим отделни графици за отделните класове".

Директорът препоръча децата да носят хапване от дома и да не използват стол или лавка. Новости се очакват и при междучасията. "Те няма да са по едно и също време за всички. Могат да излизат 3-4 паралелки от 9 до 9.15, други от 9.15 до 9. 30 и т.н. за да има достатъчно място, където да играят.

Всяка паралелки може да си има своя част в двора. За моето училище съм го измислил. Имаме в парка 6-7 индивидуални зони и по едно и също време ще излизат най-много 6-7 класа. Предизвикателството е големината на часовете и междучасията. Тя ще бъде доста различна от досегашната. Блок часове от 60 -70 минути.

Това, че ще имат 10 минути по-малко учебен час, не е толкова важно. Важно е децата да могат да излязат навън. Пример: при два часа история, блокът е 90 минути – 75 са за работа, 15 са навън. Всяко училище обаче си прави своя организация.

"Часовете по физическо могат да бъдат два часа. Ако децата обаче влязат в салона два часа, ще стане белята. Затова тези два часа да отидат наблизо в парка и да поиграят. Ако се съблекат и влязат два класа в един салон и край – язък ти за мерките", отсъди той.

Той смята, че в коридорите и в лавката децата трябва да са с маски, а в класните стаи без.

Най-деликатно е при първокласниците, които само присъствени учебни занимания.

"В моето училище има четири първи класа. Разделям ги на две групи и стават 8 групи. Тези 8 групи са в училище само присъствено. Учителите от занималнята поемат единия поток, а класните ръководители другия.

При този вариант обаче няма да има занималня следобеда. Докато сме в извънредна епидемична обстановка, разбира се. Когато класовете станат цели, ще я върнем", завърши Александров.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Вал

Вал

09.08.2020 | 13:29

Това ще е началото на края. При средна възраст на учителите над 50, направо канят в училищата Оная с косата.

Отговори
0 2
Ковидчо:

Ковидчо:

07.08.2020 | 18:25

Това поредният ГЕРБерастки "интелектуален" шедьовър ли е?

Отговори
6 3
Питащ

Питащ

07.08.2020 | 17:44

А къде ли е камерата му?

Отговори
5 1
Кирилова

Кирилова

08.08.2020 | 17:35

В колко училища ползваха платформи изобщо? Или се правят, че не знаят, че пролетта в България децата бяхана самообучение, а не на дистанционно обучение!

Отговори
6 3
П.М.

П.М.

07.08.2020 | 17:40

Вече има починал ученик от вируса и се видя, че и за децата е опасен. А да не говорим за учителите над 60.

Отговори
11 2
Mqma

Mqma

07.08.2020 | 17:38

Тоя не е наред- при по-малко заразени - изпитите бяха с по 10 човека, а проектите и консултациите на двора.

Отговори
8 0
Е това са

Е това са

07.08.2020 | 17:02

Големи глупости

Отговори
11 1
Деко

Деко

07.08.2020 | 16:41

Пълни фчантасмагории, противоречащи на написаното в нормативните документи. Каруцата пред конця.

Отговори
14 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?