Следвайте ни

Петър Стоянов разкрива 11 истини и митове от прехода

viber icon

Вторият демократично избран президент след 1989 г. у нас - пловдивчанинът Петър Стоянов, чийто мандат бе от 1997 до 2002 г., публикува на интернет страницата си petarstyanov.com личните си свидетелства за прехода. В секцията "Истини и лъжи" Стоянов публикува разкрития за 11 важни за съдбата на България събития, в които е имал важно участие по време на мандата си. Сред ключовите теми са въвеждането на валутния борд, подаването на молбата ни за членство в НАТО, отношенията със СДС, САЩ, Русия. Особено актуален сред 11-те сюжета е "Лустрация и приватизация".      

 

Президентът Стоянов за пръв път обръща внимание на начина, по който се прави приватизацията в България. Тук изобщо не се поставя въпросът за необходимостта от приватизация, нито за хората, които почтено създадоха и управляват своя бизнес в България. В предизборната програма на Петър Стоянов и на СДС приватизацията фигурира като категорично обещание. Именно благодарение на приватизацията икономиката на България бе оздравена и страната пое по пътя на свободната пазарна икономика. Президентът критикува не самата приватизация, а начина, по който тя се прави.

 

Интервю на Петър Стоянов, взето от Мартин Иванов през 2010 г. за книгата му „Гласовете на прехода. Десните“ (изд. „Изток-Запад“, 2013 г.):

"Законът за лустрацията беше съвършено измиване на ръцете… Дълбокото ми убеждение е, че текстът на закона беше направен така, че да не действа. По тази причина бе отменен и от Конституционния съд, като не забравяме, че мнозинството в Конституционния съд бяха хора, които в никакъв случай не могат да бъдат наречени комунисти и врагове на СДС. Всъщност и Законът за досиетата, и текстът за лустрацията бяха част от антикомунистическата фасада, зад която трябваше да се разиграе най-важният акт от новата история на България изобщо ​- приватизацията. Иначе и двата закона нямаха за цел да произведат каквото и да било действие. Тогава всъщност настъпи моят разрив с ръководството на СДС - защото поисках среща с парламентарната група на партията. Основната ми теза беше: не Законът за лустрацията в този вид ще промени България. Вие правите приватизация, при която давате икономическите активи на висшата номенклатура на БКП и ДС, а ми говорите за лустрация".

Въпросът за декомунизацията на България ще се реши според Стоянов от приватизацията. В интервю за в. „Демокрация“ от 4 ноември 1998 г. той казва:

„…Не мисля, че този закон ще отстрани от висшата администрация висшите ръководители на БКП, защото съм убеден, че те много отдавна стоят някъде встрани и умират от смях заради нашата неспособност, неспособността на некомунистическите сили да им поискаме сметка веднага след падането на комунистическия режим, и което е още по-важно - да предотвратим изтичането на милиардите от България, които са спечелени с труда на българския народ“.

Йордан Василев, „Това се случи пред очите ми“, книга 2, стр. 116-140

[…] Президентът е един от първите в държавата, който си дава ясна сметка за дълбоките процеси, които текат под повърхността, и е сериозно обезпокоен от начина, по който се прави приватизацията. Споделя своите тревоги с председателя на ДСК Спас Димитров, председател на СДС Благоевград и депутат от листата на СДС във Великото и 36-ото Народно събрание.

Потърсих господин Димитров - за да ми разкаже какво точно са си говорили:

„Президентът ми се обади в началото на есента на 1998 г. Попита мога ли да му дам информация за най-сериозните участници в приватизацията. Направих го без колебание, защото с Петър Стоянов сме състуденти от Софийския университет и мога да кажа - приятели, които си имат пълно доверие. Затова си позволих да му кажа неща, които вероятно не бих споделил с друг.

Казах му, че основните играчи в приватизацията според мен са свързани с високите етажи на предишния режим и със специалните служби и че трансформацията им от комунисти в капиталисти върви много успешно. Обясних, че пряко или чрез подставени лица те участват в приватизацията на най-стратегическите, най-перспективните и най-апетитните сектори на икономиката. На всичко отгоре участваха със заеми, за които ходатайстваха хора от висшия ешелон на СДС. Президентът беше видимо смутен и по-късно ми е казвал, че този разговор му е отворил очите в най-голяма степен за това, което се случваше около нас.“

Младен Влашки: 

Петър Стоянов е единственият политик визионер в новата ни история

Президентът Стоянов според мен е единственият доказан политик визионер в България от най-новата ни история. И това е огромно изключение за съвременния ни политически живот. Онова, което днес ни липсва, е точно този тип правене на политики, точно такъв тип отношение и поглед към света. Така че тази книга е навременно необходима.

 Визионерът е човек, който взима решения бързо и категорично в момент, в който те изглеждат невероятни. Според мнозинството те не биха могли да се случат. Но се случват. Ние нямаме друг такъв политик в нашето днешно време.

Петър Стоянов говори откровено, пряко, аргументирано. И никога не прави компромиси.

Има в книгата му много интересен текст, публикуван във „Вашингтон Поуст“, в който той разказва следното: „Питал съм ​- казва - моя баща: „Вие не усещахте ли какво ще стане в онези години, след Втората световна война, защо не избягахте?“. А бащата отговаря: „Ние знаехме какво може да стане, но не очаквахме, че Западът ще ни предаде“. А този текст е публикуван в САЩ и говори пряко пред американците, говори абсолютно откровено. 

Той не е човек, който говори едно, а мисли друго и счита, че това е политика. Визионерът прави едно нещо: казва това, което мисли, изрича това, което прави.

Петър Стоянов е майстор на словото. И това не е свързано с професията му на адвокат. Той е създател на много прословути, известни фрази - като „фабриката за илюзии“, като „Обичам Русия, но повече от нея обичам България“ и т.н. 

Когато Петър Стоянов казва „цивилизационен избор“, всеки интелигентен човек знае, че това означава „да преследваш много дълго, ограничавайки себе си, определена цел, която е свързана с по-добро, по-полезно състояние за теб и подобните ти“. И така той не е лъгал за скоростта на промяната - нещата ще стават бавно, но трябва да е необратимо.

На едно място го питат: „Е, какво толкова вършите сега?“. И той отговаря: „Казах на Мик Джагър, че тяхната музика е била изключително важна за нас едно време като вид съпротива“. Искам да ми кажете колко са българите, които могат да кажат нещо на Мик Джагър за нас.

Но като президент на България, а и понеже говори прямо, говори честно, говори интелигентно, събраното в тази книга ни представя добре. Защото  ще бъде четена не само от нас. Тя е запис на най-съвременната история на България. 

*Със съкращения  

Младен Влашки произнася това слово на премиерата на книгата „Президентът Петър Стоянов: Преговор на историята“ на 12 септември 2016 г. в Пловдив. Влашки е народен представител от СДС в 38-ото Народно събрание. Лектор по български език, литература и култура в Университета „Алберт-Лудвиг“ в град Фрайбург, Германия.

Всичко за прехода четете на petarstyanov.com

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Нали

Нали

26.06.2020 | 14:54

Четем коментари тука, и едно заключение можем да си направим. Всички, които по някакъв начин са цепили хатъра на червената вихрушка са за затвора! Как пък един коментар няма, че например Виденов, Гечев, Курнелия или Гергов да са затвора?

Отговори
5 0
irinka

irinka

26.06.2020 | 14:08

Ех, ако имаше и закон за национално предателство...този мушморок е първия който трябва да бъде осъден. Време е да се направи.

Отговори
12 4
Коко

Коко

26.06.2020 | 11:54

И този е за затвора.Заедно с "Ваньо,кажи си".

Отговори
5 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?