49
Следвайте ни

Президентът свиква Съвета за национална сигурност заради Северна Македония

viber icon

Президентът Румен Радев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на 10 януари, понеделник, от 14.00 часа на „Дондуков“ 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Темата на срещата е „Интегриране на Западните Балкани в ЕС. Роля на Република България в разширяването на ЕС и в процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания“.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Иво

Иво

08.01.2022 | 07:49

Не е лошо някой от политиците да прочете този анализ.

Отговори
1 0
Севермак

Севермак

08.01.2022 | 00:06

Част от българските политици погрешно приемет, че именно България е длъжна да реши спора с РСМ, при това спешно и на всяка цена. От тази логика произтича следният абсурд: трябва спорът бързо да приключи, те не отстъпват – следователно ние трябва да отстъпим. Ние проблем нямаме. Северномакедонците имат и Те трябва да го решат, ако искат да влязат в ЕС. България е член на ЕС и не иска нищо от никиго. РСМ зависи от нас и тя трябва да прави отстъпки. Вместо това северномакедонците демонстрират грубо неуважение и враждебност. Те прекратиха работата на Смесената комисия, отрекоха се от и без това нищожните исторически признания веднага, след като ги подкрепихме за НАТО, игнорират София и обикалят европейските столици, очерняйки България. Самият факт, че не намират за нужно дори да изпратят посланик у нас е фрапантна демонстрация на пренебрежение. Всяка проява на добра воля от наша страна се възприема в РСМ като слабост. Не би следвало ние да преглътнем лъжата, само защото те не искат да приемат истината. Доводи, че признаването на историческите факти ще застраши идентичността на северномакедонците са абсурдни. Не може да има идентичност, основаваща се на фалшификации и кражба от съседите. Нека имат своя идентичност, но изградена на Истината. В следствие на твърдата позиция на Гърция, РСМ се отказа от претенции върху гръцката античност и това не я застраши особено. В този смисъл е много важно да отстояваме българската история. Езикът на омразата в РСМ се корени точно в неверните исторически интерпретации и квалификации. Враждебността е неизбежна, когато двама братя се карат за наследство. За да има мир, всеки трябва да вземе своето и се откаже от чуждото. Нека градят идентичността си на личности като Пулевски, Мисирков и Ченто, но да признаят и правото на самоопределение на останалите, вместо посмъртно да го подменят. Да им дадат думата – те ясно са казали какви са!

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?