Следвайте ни

Президентът Румен Радев с втора консултация за изборите ВИДЕО

viber icon

Президентът Румен Радев провежда в момента консултации за безопасното провеждане на изборите през март с водещите български лекари, ангажирани в борбата с коронавируса.

От 13.00 часа Радев разговаря с проф. д-р Радка Аргирова, Проф. д-р Андрей Чорбанов, д-р Александър Симидчиев.

Първият разговор на президента бе с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, доц. Ангел Кунчев и проф. д-р Красимир Гигов. Следва втори с проф. д-р Радка Аргирова, проф. д-р Андрей Чорбанов и д-р Александър Симидчиев.

„Като президент за мен е изключително важно да се гарантира както конституционното право на вот на всеки българин, така и здравната му сигурност“, заяви Радев. И предложи да се оставят на заден план всички политически аспекти, а да се изяснят първо медицинските - как ще се развие пандемията, как ще повлияе ваксината, мерките за защита, възможностите за кампанията, както и гарантирането на правото на глас на всеки.

Ситуацията изисква от всички нас да преведем хората и държавата през тази криза, а след това всеки да следва своите цели, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. Повече от два месеца всички ние работим с хоризонта, който вие неофициално очертахте - 28 март, и цялата държава се готви за избори на тази дата, допълни Ангелов.

Изготвя се протокол как гражданите да гласуват безопасно и как да се гарантира правото на вот на всеки - дори болни и в карантина. Трябва да се гарантира и безопасността на всички членове на изборни комисии, каза още здравният министър.

Почерпили сме опита на други държави, но пречупен през националните потребности. Едва ли има човек в света, който да може да каже какви ще са епидемичните ситуации месеци напред, допълни той. И обясни, че когато се знае окончателната дата за изборите, протоколът ще се актуализира максимално бързо. 

За да бъдем толкова внимателни, има няколко причини - в момента има няколко фактора с неясна сила върху кризата. Един от тях е доколко ще се запази спадът на заболеваемост, новите щамове, но и натрупването на все повече имунизирани. Отчитайки тези факти, генералните мерки, които сме предвидили - ползване на предпазни средства, дезинфекция, неструпването на хора, но е трудно да предвидим отсега какъв ще е процесът. От наша страна и препоръките, и протоколът ще са ясни, обясни доц. Ангел Кунчев.

Има различни варианти - отделни секции, временно премахване на карантината за час-два, списъци на карантинираните лица, така че всеки да може да гласува, обясни той.

Ваксинацията няма да е определящ фактор за изборите,  стана ясно на срещата. Очакват се още 35 хиляди дози и още толкова, обясни проф. Гигов. Заявени са и още 500 хил. дози.

Провеждани са срещи с ЦИК при вицепремиера Томислав Дончев, проучен е опитът на други държави,  обясни доц. Кунчев.

Каквито и промени да има в този протокол, който подготвяте за изборите, не е добре той да бъде изваден в последния момент. Хората трябва да са спокойни, да знаем в какви рамки се мисли, какви дейности ще бъдат засегнати, поиска вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя напомни, че при дата на изборите 28 март, до кампанията остава само месец.

От два месеца разработваме плана за действие за избори във време на пандемия и ще го представим в деня, в който президентът насочи датата. Иначе ще прилича малко на преждевременното раждане и не е ясно какъв ще е резултатът, защото данните се изменят всеки ден, отговори министър Ангелов.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Филип

Филип

05.01.2021 | 12:29

Колко сте жалки само! Как ще падне карантината на болните и контактните,па макар за час или два? Б.аси и о.лигофрените дето сте всички! Ама като ви търпим така е!

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?