Следвайте ни

Президентът проговори за партията на Слави и служебното правителство ВИДЕО СНИМКА

viber icon

Това правителство се провали в гарантиране сигурността на класифицираната информация, заяви Румен Радев

Парламентът заработи енергично и българите очакват решения, които да бъдат взети, така че трябва да се даде шанс на парламента да свърши своята работа. Това заяви президентът Радев по време на инициативата "Да засадим дърво, да възродим българската гора". Държавният глава подчерта, че не само изборният кодекс е сред задачите.


Надявам се това допълнително време да бъде инвестирано в диалог, в съгласие, така че да намерим консенсуса и да имаме редовно правителство, обединено около ясни принципи и приоритети, посочи Радев, пише dnes.dir.bg.

"Несериозно е да мислим още за служебно правителство при положение, че тече парламентарната процедура за съставяне на редовен кабинет", допълни той.

На въпрос кога ще връчи мандата на "Има такъв народ" и защо дава повече време за размисъл на формацията на Трифонов, държавният глава отговори: "Няма определен срок по Конституцията между първи и втори мандат".

Той обяви, че в скоро време ще вземе решение по този въпрос, но че първо трябва да се намери балансът между необходими промени под формата на приети закони и съставяне на правителство.

"Не трябва да губим надежда, трябва ясно да заявим нашите очаквания да бъде съставено редовно правителство. Очаквам парламентарно представените политически партии и настоящото правителство да намерят сили да проявят отговорност за актуализация на бюджета. Защото ще бъде крайно безотговорно към милионите български пенсионери, към трудещи се, към хиляди фирми, изправени пред фалит, да се окажат без подкрепа точно, когато имат най-голяма нужда. Защото в момента за такава подкрепа в бюджета няма средства", коментира още Радев.

Той отговори на отправената по-рано критика от външния министър в оставка, че не взима отношение по международните скандали, свързани с Русия, докато правителството реагирало всеки път.

 "Време е българското правителство да осъзнае своята отговорност по скандалите във външната политика. Ние имаме дълбок пробив в националната сигурност. Представете си петима служители на високо ниво - служба "военно разузнаване", Министерство на отбраната, българският парламент, които са въвлечени в тези скандали. Имат отговорност службите и органите пряко подчинени на МС и лично на министър-председателя. Те дават допуск до класифицирана информация. Те подновяват този допуск", отбеляза държавният глава.

И добави: "Тук трябва да се търси сериозна отговорност, трябва да има задълбочен анализ и аз съм изискал такъв. Някои от тези органи ми го предоставиха, други още не са. Анализ какви са причините да имаме този пробив в нашата система за сигурност, който дискредитира сигурността на нашите партньори и злепоставя България. Трябва да се намери отговор защо се е случило това, каква е отговорността и какви са мерките. Това е работа, която предстои да вършим със следващото правителство. Това правителство се провали в гарантиране сигурността на класифицираната информация".

Днес президентът Румен Радев даде начало на инициативата "Да засадим дърво, да възродим българската гора". В идеята се включват доброволци от цялата страна. Държаният глава ще засади бели брези в Плана планина край София.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (25)

Марио

Марио

24.04.2021 | 23:46

Не смее да се появи мутрата на улиците в София, крие се. Излъга всички, че си е счупил крака, за да не отиде в парламента, защото го у страх да не го направят луд.

Отговори
3 4
От мрежата

От мрежата

24.04.2021 | 19:33

Вотът отмина. Замириса на власт. Болшевиките гладни зинаха паст. Конспиратори тихо в един ресторант подреждат кабинет с пионки, с план. 3-те фалита помниш ли на бюджета? Червените пак ще повторят сюжета. Луди в парламента. ОФ шоу завера. Мика, Тошко, Мая чупят тъпомера. Рамо до рамо хулигани, партизани, ОПГ русофили, кръчмари, наркомани, чейнчаджии, комарджии, нихилисти, пияни, комунисти. Накратко пучисти! На сериозно се взели шайка водачи. Дубайското трио, чалгари, рогачи... Бленуват за постове, пари, кариери. За министри поне, ако не премиери. Безскрупулно смесени там в тълпата червени и сини без разум в главата, отломки с провал от минали страсти разкъсват, раздират народа на части. Медийни групи творят денонощно. Внушават, промиват мозъци мощно. Лъжите повтарят радиото, екрана. Да плюеш анархично мода настана. Целта са парите, медиите, съдът... Диктат едноличен е замислил кръгът. Фиксиран, кат' алчен античен циклоп. Властта вече падна. Иде потоп! Родината в риск е! Това е метеж! Хазната е пълна. Пак искат грабеж! Спомнете си Виденов, банките, борда, борците с бухалките, катилната орда! Тласкат страната към пълна анархия, порочния блян на червената партия и Мунчо Фърчилото на щат диверсант очакван в затвора любим арестант. Ние сме в Европа! Ние сме и в НАТО! Вземете си Евразията, Путин и Тато! Също и мафията, мутрите и келепира от газа и атома. Оставете ни на мира! Стига държавни банкрути повторно! Стига търпяли безчинства покорно! Я вижте Украйна, Беларус и Кавказ! Баста! И никога БСП вече на власт! Дом трудно строи се, а изгаря за час. Вълка е в кошарата. Бог да е с нас! Събудете се хора! Не сме им обяда! 90-те възкресяват! Зове ни площада!

Отговори
13 6
Андрокъл

Андрокъл

24.04.2021 | 20:04

Към "От мрежата" - Истината изразена по перфектен начин. БРАВО. Дано и на неграмотните някои го прочете и разясни!

Отговори
9 4
Доган

Доган

24.04.2021 | 19:26

"Колко нови дупета за ебaне в новия парламент", възклика Доган, пръднa и прошепна замечтано "вай вай вай, рахат орсун"!

Отговори
5 2
Babaliev

Babaliev

24.04.2021 | 23:12

Dogan obicha da lapa pisha izrqna

Отговори
1 0
Тартаковец

Тартаковец

24.04.2021 | 17:57

Фатмакът не бърза да даде мандата на ИТН, защото се водят задкулисни договорки как да се разпредели баницата! Извършва се грабежът на века от червените тикви! На ред е народа да излезне и да обсади президентството и да изкара прасето от кочината.

Отговори
17 9
Ще ти се търси сметка

Ще ти се търси сметка

24.04.2021 | 17:52

Защо Радев няма достъп до секретна информация? Защото е руски шпионин.

Отговори
12 8
Нали

Нали

24.04.2021 | 17:48

Маските паднаха! Всички знаеха, че учиндолският примат е симпатизант на червените боклуци, но сега след изборите се доказа! Доказа се, че всичко е било фалш, лъжа и измама за да се вземе властта и да се опоска държавата! Никога никой не е правил сметка да въвежда мажоритарен вот, да сваля партийната субсидия на един лев и да спира мерцедесите на депутатите! Никога никой не е искал да прави заплатите на депутатите 300 лева! Всичко е било за да се измъкнат престъпниците от правосъдието, да се намърдат фирмите на Доган и да се зароби България с неизгодни договори с Русия! Честита ви промяна

Отговори
14 7
Нали

Нали

24.04.2021 | 17:40

Руският шпионин Радев клати умишлено държавата за да се измъкне от закона! ИМПИЙЧМЪНТ!!!

Отговори
13 12
Сик

Сик

24.04.2021 | 16:45

Ама то с вашата мутра нито една партия не иска даже да говори. Кой ще вкара Радев в затвора след като Гроб е в опозиция и изолация ?

Отговори
9 15
Тартаковец

Тартаковец

24.04.2021 | 17:59

Сикче, вашите хора си вдигнаха заплатите на 10 000 лева на месец. Нещо да кажеш за промяната?

Отговори
12 6
Тартаковец

Тартаковец

24.04.2021 | 18:00

Сикче, маямата искаше да свали депутатите от мерцедесите а първа се намъкна на най-скъпия такъв ( с кожен салон и минибар ). Гнома и той

Отговори
14 4
Тартаковец

Тартаковец

24.04.2021 | 18:02

Сикче, всеки ден вашите хора нарушават грубо закона и конституцията.

Отговори
14 3
Тартаковец

Тартаковец

24.04.2021 | 18:03

Сикче, адвокатите на видните престъпници, вкарват за гласуване закони, които да оневинят тяхните клиенти. Как ти се струва?

Отговори
11 5
Сик

Сик

24.04.2021 | 19:37

Оказа се, че е партенка. И вашата мутра повтори лъжата. А що не каза, че Мая искала заплата 1400 лв. ? Щот не ви отърва.

Отговори
5 7
Андрокъл

Андрокъл

24.04.2021 | 20:09

Синчец, защо вярваш на пунта Мара (Мая). Може и премиер да стане. Пълен Цирк!

Отговори
7 3
Националист

Националист

24.04.2021 | 15:16

Най добрият ни политик, на чело на новия ред в България. Давай Радев!

Отговори
13 19
Давай Радев

Давай Радев

24.04.2021 | 15:57

С бодра песен към бай Ставри, строг но справедлив. 15 години за шпионаж ще минат като нищо. Лозанчо Панов също ще свали някоя и друга годинка и после ще си харчиш рублите на спокойствие някъде дълбоко в китайски Сибир.

Отговори
14 6
Сик

Сик

24.04.2021 | 16:43

В момента Радев тика вашата мутра към затвора и през служебното ще го направи. Тиква пр.оста гербаджийска.

Отговори
7 13
Нали

Нали

24.04.2021 | 17:41

Тика си пожарникарският по-дълбоко в калната дупка! Това си тика, тикво прoста червенoгъза!

Отговори
9 6
Андрокъл

Андрокъл

24.04.2021 | 20:11

Това може да напише само "Предател", а не "Националист". Жалба ни майка, ако са такива националистите.

Отговори
2 1
Do Prezidenta

Do Prezidenta

24.04.2021 | 13:21

Glasyvah za vas no ne vidqh nishto majko. Zashto stoqt novini te na tyrski v nacionalnata televiziq. V turskata imali novini na bulgarski? Vie mojeh te da kajete no si malachite. Sajelqm nishto majko nqma. Prededite mi sa se bili za svoboda ta az da gledam novini na tyrski. Ne ste tova koeto se izkarvat.

Отговори
8 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?