Следвайте ни

Превърнаха къща-шедьовър в бунище

Минувачи изхвърлят боклуци в имота, отнет от фамилия Смочевски след 9 септември

viber icon

Дворът на красивата къща на известната хасковска фамилия Смочевски е превърнат в бунище. Сградата се намира в широкия  център на града, гледката е нелицеприятна, а е така поне от 3 г., сигнализира  в редакцията Дикран Балабанян. 

Дворът на къщата действително е като сметище,  на което вероятно минувачи изхвърлят боклуците си. Сградата е занемарена, от години не се използва. Последно е била казино. 

Къщата на ул. „Ал. Константинов” и „Хр. Ботев” е собственост на Же Зираат Банк. Данъците за имота се плащат редовно, включително за т.г., коментираха от общината. Оттам допълниха, че  ще направят проверка и ако е необходимо, ще направят предписание. 

Къщата е обявена за продажба, става ясно от сайта на банката. От институцията благодариха за сигнала и допълниха, че ще вземат необходимите мерки имотът да бъде почистен. 

А той има интересна история.  Построен е от сем. Смочевски, които са били тютюнотърговци. След най-мрачната дата в най-новата история на България - 9 септември 1944 г., семейството е изхвърлено от дома им и той е превърнат в детска градина или нещо подобно. Скоро след това г-н Смочевски се самоуби. Помня това, защото днес вече съм на 82 години, разказва Балабанян. 

В Хасково не са много къщите, строени през 30-те и началото на 40-те години на м.в., които носят белезите на архитектурни шедьоври, допълва още той.  Такива са домовете на семейство Паткови (зад театъра), на семейството на Данчо Мантов  и д-р Ангел Попов, на ул. "Цар Освободител", друга  къща на фамилия Мантови (сега ресторант "Грош") и др. Повечето от тях  в момента са притежание на нови собственици. Такава е съдбата и на къщата на Смочевски.  Тя беше върната съвсем справедливо след 10 ноември 1989 г. на наследниците - синовете на семейството. Те отдавна не живеят в Хасково и я продадоха. После бе превърната в игрален дом,  а класическата фасада бе загрозена, казва още Балабанян. 

Вероятно имотът ще бъде почистен. Тъй като е неизползваем, скоро отново ще се превърне в сметище, обаче от минувачи, на които им липсва културата да изхвърлят отпадъците си  на определените за това места.

Борислав Наумов

Борислав Наумов

Борислав Наумов е завършил Факултета по журналистика на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Има над 30-годишен опит в печатни и електронни медии. Бил е отговорен редактор в Агенция „Балкан”, на българското издание на в. New Europe, на сайта „Коментатор”, главен редактор на агенция Internews. Ръководил е отделите за вътрешна информация на вестниците „Дума” и „Република”, бивш зам.-главен редактор на в. „Дума”. Работил е като парламентарен репортер на в. „Класа”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?