Следвайте ни

Превръщат пилоните пред НДК в художествено платно

viber icon

Пилоните пред Националния дворец на културата се превръщат в художествено платно. От днес до 22 октомври на тях се вее „Есенното листо, Знамето на Желатин“ на австрийския колектив Желитин. Характерен за групата маниер да пазят в тайна произведенията си, те отхвърлят рутинното поведение, наслаждавайки се на изкуството от нова гледна точка. За оживяващата и специално изработена скулптурна инсталация от знамена, поставени на почти 30 метра височина, Желитин отново залагат на неизменния си артистичен стил. Четиримата артисти създават „Есенното листо, Знамето на Желатин“, съчинявайки  кратка поема за есенното листо, “кралицата на всички знамена” и единственият флаг с две различни страни. 

Желитин се състои от художниците Волфганг Гартнер, Флориан Райтер, Али Янка и Тобиад Урбан. Техните професионални истории са различни, но се обединяват в средата на 90-те години във Виена, Австрия, с желанието да изследват разнопосочните форми на съвременната скулптура, обезвреждайки различни табута. Изкуството е също толкова неотделимо от живота им, колкото и тяхната ексцентричност. Разгръщат своята практика в крехките пресечни точки на хумора, спонтанността, детинската наивност, интимна истина и себепровокация, които пораждат техните сензационни пърформанси и визуално нестандартни работи.

Предвестници на релационната естетика, Желитин играят с участието на публиката и сътрудничеството като основна опора на техните творби. Нагласите стават форма и зрителите са поканени да се включат, отхвърляйки рутинното поведение и наслаждавайки се на изкуството от нова гледна точка. Точно като името си – неподатливо на категоризиране, променящо формата си, Желитин не подлежат на дефиниция и трудно могат да бъдат вкарани в някакъв прототип, те са като сапун – трудно е да бъдат уловени. 

Eдни от най-големите звезди на австрийската артистична сцена, Желитин представят страната на 54-то Венецианско биенале, както и участват с пърформанс в Manifesta 11. Завидната им биография включва участия в изложби в редица престижни музеи и галерии: Kunsthalle Wien, Secession и Museum of Contemporary Art, Виена, Австрия, Museum Boijmans Van Beuningen, Ротердам, Нидерландия, Fondazione Prada и Fondazione Nicola Trussardi - Teatro Arsenale, Милано, Италия, Cabaret Voltaire, Цюрих, Швейцария, Musée d'Art moderne de la Ville de Paris, Париж, Франция, галериите Perrotin и Gagosian.

Снимки: Владимир Томашевич

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?