Следвайте ни

Превръщат остров „Св. Св. Кирик и Юлита” в световен център на изкуствата

viber icon

Министър Боил Банов и представители на Френската агенция за музеите, Френското посолство в България, Френския институт и посолството на ОАЕ разгледаха остров „Св. Св. Кирик и Юлита” край Созопол и обсъдиха концепцията за превръщането му в Световен център на изкуствата.

По думите на Ерве Барбаре, генерален директор на Френската агенция за музеите, която реализира партньорства в чужбина, това е изключително място с невероятна история, която трябва да се разкаже.

Проектът за превръщането на острова в пространство за представяне на културното наследство и място за творчество и обмен на световно ниво и включването му в мрежата, свързваща музея „Лувър“ в Париж и музея „Лувър“ в Абу Даби, цели утвърждаването на страната ни като водещ фактор в междукултурния диалог с различни страни по света.

„Вече тече същинската работа по реализацията на проекта и  може би в рамките на шест месеца, до година, ще се започнат и преки действия по превръщането на остров „Св. Св. Кирик и Юлита” в Световен център на изкуствата. Следващото посещение у нас вероятно ще бъде на директора на Лувъра в Абу Даби, за да може с целия опит, който имат те, и ние да пристъпваме към реални стъпки“, каза министърът на културата Боил Банов, който бе домакин на срещата в Созопол.

Министърът изрази увереност, че в партньорство с Франция и ОАЕ, ще се реализира успешно и този трети обект, който да е на световно ниво и да носи изключителна добавена стойност не само за Созопол, региона на цялото Черноморие, но и на цяла България.

„Знаете, че от дълго време работим по този проект – да създадем тук, в сърцето на световната цивилизация, един остров на изкуствата, остров с музей, център, музей на археологията, на подводната археология, в който да съберем всичко от нашето Черноморие. А също така - и много съвременно изкуство във всичките му жанрове и видове. Целта ни е да реализираме и съчетаем еклектиката в рамките на уникалната архитектура на Военноморското училище, на старата социалистическа архитектурата на казармите, да постигнем едно съчетание на светове, на различни мечти на различни поколения, което мисля, че ще направи острова уникален обект. Всичко, ще се възстанови, експонира, разкрие, по начин, така че за туристите да има пряк достъп“, увери министър Банов.

Обсъдената концепция предвижда музейната инфраструктура да се развива в пряка връзка с недвижимите културни ценности на острова и в неговата акватория, както и с природния ландшафт. Подобна амбициозна цел предполага при нейната реализация да бъде отчетен съвременния световен опит за териториална организация и оптимизация на музейните пространства - връзка на закритите музейни пространства с недвижимите културни ценности, което може да бъде постигнато с помощта на оригинална архитектурна сценография, дизайн, участие на мултимедийни и интерактивни средства за информация и други средства.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?