49
Следвайте ни

Премиерът Стефан Янев за АМ „Хемус“: Има притеснения за огромни суми

viber icon

„Темата около АМ "Хемус" се развива през последните няколко месеца и многократно е казано, че в дейността по изграждането й и в цялата дейност на държавното предприятие „Автомагистрали“ има сериозни притеснения за огромни суми, които са преведени на строителни фирми, от които суми не е ясно какво произтича - какъв тип аванси и за какво се използват в момента“, така премиерът коментира скандала с финансирането на Автомагистрала „Хемус“.

Според него, липсват други суми, за да се извърши текуща работа, каквато е в момента, а тези суми са платени авансово.

„След направените допълнителни разследващи действия се изнасят нови факти и обстоятелства, какво точно се е случило. Така че този т. нар. скандал предполагам ще има допълнително развитие, когато станат ясни още факти. Надявам се, че обществеността ще знае как, по какъв начин и за какво са били харчени обществените средства. Мисля, че това е целта, ние като граждани да знаем, че нашите средства се харчат по прозрачен и целесъобразен начин“, смята премиерът.

Той обяви, че очаква прокуратурата да действа съобразно закона. Това е нейно задължение, от тук нататък мисля, че е спекулация да даваме предварителна преценка какво би могло или не би могло да се случи.

„Нека да видим какви са преценките на наблюдаващите прокурори и съответните действия, които те ще предприемат“, категоричен бе Стефан Янев.

По отношение на оставката на главния прокурор, Стефан Янев обяви, че е въпрос на широк дебат и сериозен консенсус в НС, защото В момента не е толкова ясно дали някой има ясно изразена позиция или не, а важното е как ще продължи дебата в НС.

„Надяваме се акциите на МВР за купуване на гласове да доведат до необходимия резултат, това е целта – да провеждат именно такъв тип кампании, операции, които водят до ограничаване на това грозно явление, защото това явление застрашава демокрацията, застрашава най-висшето ни право да влияем пряко на властта чрез нашия вот. Когато ние не сме убедени, че нашия глас е важен, това води и до демотивиране на хората. Моят призив винаги е бил хората да гласуват активно, възможно най-много, защото тогава можем да разчитаме, че нашия вот е отчетен правилно и е отишъл към правилната партия или коалиция, която може да управлява“, каза още премиерът.

В Благоевград Янев изнесе слово пред костницата на 581 войници и офицери, дали живота си в защита на града.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

И яз

И яз

06.11.2021 | 14:48

И я съм много притеснен дъ знаеш Янев Даже тази вечер мисля да не спъ кът Прокуратуратъ

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?