Следвайте ни

Премиерът събра службите заради циклона "Магнитски" ВИДЕО

Унизително е да получаваме информация отвън за корупция, отчита Стефан Янев

viber icon

Точно в 10,004 ч. премиерът Стефан Янев откри първото заседание на Съвета на сигурността по време на неговия кабинет. То е породено от решенията по закона "Магнитски", които САЩ наложи на български граждани.

В Министерски съвет са събрани министри, шефове на ДАНС, разузнаване, НАП.

"Това е сериозен сигнал, че корупцията в България е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната. Проблемите и последствията в това отношение излизат извън националните ни граници”, започна премиерът.

„Изключително тревожно и унизително е да получаваме информация отвън за наличието на сериозни корупционни практики, срещу които компетентните органи на държавната власт очевидно не са предприели нищо ефективно до момента”, каза още той.

За да бъдат избегнати санкции за България, банките не трябва да осъществяват транзакции към лица и фирми, попаднали в черния списък и санкционирани от САЩ, каза премиерът. Явно на заседанието ще се мисли как да стане това.

По отношение на политическата стабилност в контекста на сериозната корупционна среда, която е факт от последните няколко дни. На 2 юни службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на 3 български лица и 64 фирми.

Това е сериозен сигнал, че корупцията в България е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната и че проблемите и последствията в това отношение вече излизат извън националните ни граници", каза още служебният премиер. 

Той определи като тревожна информацията отвън за наличие на сериозни корупционни практики, срещу които компетентните органи на държавната власт очевидно не са предприели нищо ефективно до момента. "Тези органи са били до момента не просто неефективни и безполезни, но в обществото ни има съмнение, че се катализирали развитието на корупционната среда", каза още Стефан Янев. 

На Съвета по сигурността присъстват вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков, министърът на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, дир. на ДАР Атанас Атанасов, председателят на ДАНС Пламен Тончев, финансовият министър Асен Василев.

Междувременно от МС съобщиха, че няма да има традиционен брифинг след заседанието. Явно медиите ще бъда информирани чрез мейл.

 

Репортер на "Марица" е на място, очаквайте извънредни и новини и решения.

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?