46
Следвайте ни

Премиерът Янев: Всички усилия са в посока да няма локдаун ВИДЕО

viber icon

Всички усилия на служебния кабинет са насочени в посока да не се стига до локдаун, заяви Янев. Дневно се тестват по 50-60 хил. души след въвеждането на мерките, а това дава по-мащабен поглед над разпространението на коронавируса. Служебният министър-председател Стефан Янев отговаря на въпроси на граждани и медии в рубриката "Властта говори! Открито" във фейсбук страницата на Министерския съвет.

Проблемът със здравето и животът на хората от една страна е личен, но ние живеем в общество и трябва да бъдем и обществено отговорни. Не задължаваме никого да се ваксинира, а зеленият сертификат е световна парктика. Ваксината е единственият препарат който действа срещу коронавируса, в света има поставени 7 млрд. ваксини, добави премиерът.

Стефан Янев каза, че е ваксиниран, но не го е обявил досега публично, защото това е негов личен избор.

Изборите ще бъдат проведени както е предвидено - на 14 ноември, посочи Янев.

Кога децата ще се върнат на училище?

Търси се възможност за тестване на децата със специални щадящи тестове, за да може безопасно децата да се върнат в класните стаи в следващите 10 дни. Родителите ще имат право на избор - тези, които не искат да тестват децата им, могат да оставят децата си да се обучават онлайн, обясни министър-председателят.

Колко от служителите в държавната администрация са със завършен ваксинационен цикъл? Защо не бъдат задължени държавните служители да работят само със зелен сертификат?

Задължителна ваксинация няма за никого в тази държава. Не мога да коментирам дали някои работодател си е позволил да изисква задължителна ваксинация, каза Янев. Той не посочи колко процента в Министерския съвет са ваксинирани. За учителите каза, че около 40% са ваксинираните.

Зеленият сертификат някои хора го приемат като форма на принуда. Тези мерки имат временен характер. Имаме ясната представа, че тези мерки създават допълнително затруднение на много хора. Независимо, че тестовете са безплатни, тестването не е, хората калкулират колко им излиза от джоба им. Не е принуда, но ваксината е безплатна, тестовете са безплатни. Мерките, които държавата осигурява, са в много добър обем. В крайна сметка ние също трябва да сме съпричастни, защото става въпрос за нашето здраве и това на околните. Ако допуснем развитието на пандемията, това означава влошаване на икономическата среда, на нашия начин на живот с много повече от това, което е в момента.

Ситуацията е такава, че ни трябват нови мерки. Но усилията са насочени към спазването на въведените мерки, добави той.

Болниците се задъхват, няма достатъчно легла и лекари. Какво прави правителството, за да не изпадне здравната система в колапс?

Усилията ни са в тази посока - да се създадат условия здравната система да не изпадне в колапс. В станата има открити над 10 000 COVID легла. В следващите 10 дни ще имаме от 60 до 100 нови легла за интензивно лечение. Проблемът е с човешкия капитал в здравната система. Те са на предела на физическата си издръжливост. Може да се стигне до момент, в който да имаме материална осигуреност, но да нямаме специалисти, които да поемат хората.

Скокът на цените

Факт е че добавката от 50 лв. беше запазена през лятото, след това нарастна на 120 лв., а от 25 декември влиза в сила новото право за изчисляване на пенсиите. Всички пенсионери получават увеличение към доходите си. Увеличени са и плащанията за отопление, както и компенсациите за родители с деца, които се обучават онлайн.

Инфлацията е този феномен, който е обратната страна на възстановяването на икономиката. Инфлацията в България е съизмерима с тази, която е в цяла Европа. Тя се дължи на много фактори както на възстановяването на икономиката, така и на повишението на цените на горивата. Ние сме много чувствителни, когато нещо ни се повиши. Но според НСИ инфлацията е 3-4%, а до края на годината ще е 4,5%, което от икономическа гледна точка се приема за нормално.

За кораба "Vera Su"

Процесът по спасяването на този кораб завърши преди няколко дни. За съжаление, ние започнахме от нулата. Оказа се, че държавните структури, които би трябвало да имат способности за спасяване, са съществували като структури без способности. Държавата намери способни хора, които направиха всичко това, което международни спасителни компании отказаха да свършат. Това, което беше направено е един пример за това какво може да направи държавата, когато иска.

За РСМ

Така, както имаме общо минало с Република Северна Македония, така имаме и общо бъдеще. България последователно е подкрепяла страната, но заедно с това България трябва да е в състояние да защитава и собствените си национални интереси. За съжаление, ръководството на РС Македония не бърза да изпълнява задълженията, залегнали в Договора за добросъседство, а там са заровени нашите претенции.

Не може да позволим възпитаването и насаждането на омраза към България. Интересува ни да сме сигурни, че тези македонски граждани, които имат българско самосъзнание, които определят себе си като хора с български произход, да имат равни права с всички останали – да не бъдат натискани, гонени, репресирани, каза още Стефан Янев. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

долу Радев

долу Радев

29.10.2021 | 12:28

Един шут ще получиш от президенството зелен чорап

Отговори
1 0
Доброволен локдаун

Доброволен локдаун

29.10.2021 | 11:40

В момента сме в доброволен локдаун и разпространяваме заразата, защото препаратите, наречени "ваксини срещу Ковид-19", не пазят от заразяване и не предотвратяват заболяване. Истерията за "доброзорно" бодене е абсурдна и абсолютно с комерсиални интереси за всички клакьори. Сертификатите са дискриминационни по медицински признак и са първия сигнал за начеваща диктатура. Хора, не си отстъпвайте правата, защото няма връщане назад. Днес аз съм ограничен като неваксиниран, утре вие ще сте на пангара по поредния "благовиден" повод. Няма да се примиря животът ми да зависи от една бележка.

Отговори
2 2
Нали

Нали

29.10.2021 | 21:28

Ваксините работят ефективно срещу вируса! Ваксините са безопасни! ВАКСИНИРАЙТЕ СЕ, ЖИВЕЙТЕ С УСМИВКА А НЕ В СТРАХ!!!!!

Отговори
1 0
За бога хора1

За бога хора1

29.10.2021 | 10:32

Спрете да се тествате като обезумели. Това само увеличава бройката и им дава основание за по-строги мерки. Сами се набутвате.

Отговори
3 2
като предишните

като предишните

29.10.2021 | 10:14

Президентът и министърът на здравеопазването са пряко отговорни за не вземането на адекватни мерки срещу 4-тата вълна на вируса. Вече минахме всички стойности на заразяване по всички известни протоколи! Стремежът да не се засягат интереси преди изборите вреди на цялото общество! Липсата на контрол, също! Всичко това води неизбежно към пълен локдаун! Няма друга алтернатива!

Отговори
3 2
Емил

Емил

29.10.2021 | 09:43

Очевидно е, че трябва да се наложи един локдаун за период от две седмици. Ще намали болните и ще даде глътка въздух.

Отговори
1 6
Нали

Нали

29.10.2021 | 21:31

Естествемо, вероятността за локдаун е обратно пропорционална на рейтинга на Радев! Димек, колкото повече му пада процента, толкова по-вероятен е локдауна! Затова, ВАКСИНИРАЙТЕ СЕ!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?