46
Следвайте ни

Премиерът Петков: Мораториумът ни дава възможност да постигнем най-добрите цени на тока

viber icon

Мораториумът ще даде възможност на новото правителство да влезе за тези три месеца в час и да направи пълен анализ на сектора, за да се постигнат най-добрите цени на тока за крайните потребители.

Това заяви в Брюксел премиерът Кирил Петков, който е на първата си задгранична визита след встъпването в длъжност.

"Аз например не зная дали тези цени на газа са най-добри, какво се случва с азерския газ, защо той не влиза в калкулацията на цената на парното. Ето тези неща трябва да ги разберем преди да вдигаме цените на крайните потребители. Най-лесното до сега винаги е било "давайте домакинствата да плащат за всичките проблеми". Ако видим, че системата продължава да се дисбалансира, тогава в края на март ще трябва да има някаква ревизия на цените. Но не можем да формираме цени без анализ, само защото така някой е препоръчал. Не може в средата на зимния сезон софиянци да плащат с 30% повече за парно, другите хора в България да плащат с 11% повече", категоричен бе министър-председателят.

Петков видя опит за саботаж на правителството му с опита да се повишат битовите цени в деня, в който е поел властта.

"Не е добре в деня на клетвата ни точно в този момент да се решава за вдигане на цените. Това ми изглежда като политическо движение, което не е конструктивно за българските домакинства. Надяваме се да намерим някакви спестявания, така че и да има увеличение на цените, то да не е в тези граници", заяви още премиерът пред журналисти в Брюксел.

Кирил Петков беше категоричен, че няма да има хора, които да бъдат на режим на тока.

Ваксинацията и COVID-19

По темата с ваксините, Петков заяви, че имунизацията у нас трябва да върви с бързи темпове ако не искаме да има вълна, предизвикана от Омикрон. "Аз днес научих, че тази вълна се очаква много по-рано отколкото мислихме. Може да е средата на януари, а аз се надявах да е в края на януари. Затова тези дни могат да се окажат много ценни. Аз не случайно подписах заповедта за зелени сертификати в МС, мисля че министърът на образованието също ще издаде такава заповед за МОН. Едновременно трябва да направим работни групи с лекари, които не са вирусолози, за да кажат те на хората със странични заболявания дали има нужда да се притесняват от ваксинация и каква ваксина да си сложат. Хората не се ваксинират, защото не вярват на институциите и си събират информация от странични източници", заяви още премиерът.

Кирил Петков сподели също така, че личният му фризьор, който е бил против ваксините е починал от коронавирус.

За върнатия План за възстановяване и устойчивост

Премиерът коментира в Брюксел, че Планът за възстановяване ще бъде входиран в ЕК отново след като бъдат направени корекции. Той е имал и разговори с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. "Нашата задача да премахнем корупцията в България, която е една от основните спирачки за Плана е много по-амбициозна. Мисля, че председателят на ЕК доста хареса твърдата ни позиция по този въпрос", изтъкна Кирил Петков.

"Искаме да помислим по най-добрия начин за енергийната система. Когато говорим и за паро-газовата централа, нашето правителство и коалиционните ни партньори трябва да използваме този момент, за да оптимизираме онова, което е най-доброто за България. Дори и да се забавим с няколко седмици е по-добре, но да може да си свършим работата. Защото само веднъж ще имаме шанс да ни се даде 10% от БВП-то просто ей така. И по-добре да сме ги използвали по най-добрият начин", подчерта премиерът.

Отношенията с РС Македония

"Трябва да надградим позицията ни с работните групи, които не трябва да са политически акт, а да си свършат реално работата", заяви Петков запитан дали очаква натиск по промяна на българската позиция за преговорите за членството на РС Македония в ЕС. По думите на министър-председателят позицията е ясна и тя е записана в коалиционното споразумение. „Историята е важна, но това не може да е единствената тема. Българският интерес трябва да бъде защитен, но той трябва да бъде и надграден. Необходимо е да говорим за инфраструктура – железопътната линия на София със Скопие трябва най-после да се случи. В икономически план – хубаво е македонските бизнеси да могат да продават на българския пазар и съответно български бизнеси да са на македонския пазар", убеден е Кирил Петков.

"Всички на Балканите сме се заградили, разделили, а толкова много имаме да спечелим от един такъв процес", допълни той и заяви, че иска да се срещне с бъдещия министър-председател в РСМ още след стъпването му длъжност.Брюксел цена парно премиер мораториум ток Кирил Петков
Коментирай

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?