2374
Следвайте ни

Премиерът Кирил Петков заминава за Скопие, позицията на България остава същата

viber icon

Премиерът Кирил Петков заминава за Скопие на 17 януари. Това съобщи самият той по време на блицконтрола в Народното събрание в отговор на въпрос от ГЕРБ.

Премиерът отхвърли спекулации по темата и подчерта, че промяна в българската позиция по еврочленството на югозападната ни съседка няма.

"Искам да заявя много ясно, понеже има всякакви спекулации - позицията на Република България към преговорния процес със Северна Македония се запазва в точките, точно както е в коалиционното споразумение , тази позиция е същата. Ние надграждаме с пет отделни различни комисии, които да надградят тези отношения", каза от трибуната на НС Петков.

"Аз не разбирам защо през 2021 нямаме един полет София-Скопие, една влакова линия София-Скопие, общ културен календар, взаимодействие между нашите бизнеси", учуди се той.

"Тези пет групи ще са инфраструктура, култура, евроингтеграция, готови сме да помогнем на нашите партньори в борбата с корупцията. В нашата коалиция имаме абсолютно ясна обща позиция, която е съгласувана пред очите на целия народ, имаме пълна координация и това, че отиваме на разговори на 17 януари, показва, че добросъседството е основен принцип на взаимоотношенията ни със Северна Македония", каза министър-председателят.

Бившата външна министърка Екатерина Захариева отправи упрек, че депутатите и обществото са научили за намерението му да ходи в Скопие от медиите, а не от Министерския съвет. Тя напомни, че въпросните пет работни групи, които иска да прави Петков, фигурират и сега, като са записани в съществуващия договор. 

"Всичко това, което предлагате като работни групи, е заложено в договора", отбеляза Захариева.

 
"Пожелавам ви успех, друг е въпросът, че на мен ми се искаше Вие да поканите тук да дойде министър-председателя на Северна Македония, и президента, и много се надявам да не научаваме от медиите", каза депутатката от ГЕРБ.

"Надявам, че нашето правителство ще покаже разликата между добри планове и реализирани резултати", отвърна Кирил Петков.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?