Следвайте ни

Премиерът Бойко Борисов обясни кой не спазва договорите за ваксините

viber icon

Премиерът Бойко Борисов обясни кой не спазва договорите за доставка на ваксини и как този въпрос може да бъде решен стабилно. Министър-председателят посети Националната астрономическа обсерватория „Рожен“ заедно с вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов, водача на листата на ГЕРБ в Смолян д-р Даниела Дариткова, министъра на образованието Красимир Вълчев в Смолянско. С тях бе и директорът на НАО „Рожен“ доц. Никола Петров.

Считам, че пропорционално разделение на ваксините на глава на населението е най-справедливият начин и сега да не се опитват да ни прехвърлят вина, обяви Борисов.

„След писмото, което няколко премиери изпратихме до Европейската комисия, разбирам и съм започнал с това, че им благодаря, че проведоха те конкурсите. Но поисках да се протоколира моето изказване, на живо, когато бяхме там, че искам да знам кой носи гаранцията. Беше отговорено, че това са Европейската агенция по лекарствата и Европейската комисия. Комисията ни посочи одобрените ваксини: една, втора трета. Сега и четвърта. Ние сме поръчали от всички. От „Астра Зенека“ са 4 милиона, от „Пфайзер“ са 3,9 млн. С изключение на „Модерна“, които си спазват договорите, другите не си спазват договорите. Не искаме нищо друго от Комисията, освен да ни дадат това, което сме договорили“, допълни Борисов. Министър-председателят посочи още, че България ще поръча и от еднодозовата ваксина на „Янсен“.

„Ние винаги сме действали дисциплинарно, точно, ясно, в съответствие с европейските правила. Не сме сключвали ние договорите за ваксините, ЕК ги е сключвала. Ние затова питаме ЕК кога ще получим договорените ни количества. Кой е виновен? Предизборно всички се качват на тази вълна, но и Чехия, и Полша, и Унгария, и Словакия, и Австрия и много други са подписали това писмо, за да може бързо ЕК да вземе необходимите мерки“, заяви Борисов.

„Спряхме ваксинирането, за да сме не на 100%, а на 1000% сигурни за това, което се доставя. На тези, които говорят за руската ваксина, ще кажа, че руската ваксина, ако издържи изпита пред ЕК, ще поръчаме и от нея“, добави Борисов. И допълни, че ваксинациите са спрени за известен период за сигурност на българските граждани. „Искаме да имаме официален документ, за да може, когато обещаваме, да бъдем максимално гарантирани“, допълни той.

Борисов припомни какво е направено за Смолян. „За Смолян и областта водният цикъл – 90 млн. лв., 100 млн. лв. за пътища. Отделно: санирани сгради, училища, детски градини. Язовир „Пловдивци“ за 48 млн. лв. е построен. Това, което обещахме, всеки момент ще стане: Рудозем-Ксанти, за да може гърците да идват да гледат обсерваторията. Това е обмен на туристи. Обмен на бизнес“, каза още министър-председателят.

"Продължаваме да работим! Това е важното за мене. Никой не е идеален, но имаме какво да покажем, че сме направили", отчете премиерът. А учените настояха да му покажат най-добрата гледка към Родопите и го изведоха на един от куполите с невероятна панорама, където му разкаха какво предстои още да направят с отпуснатите от кабинета средства.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

уж за хората

уж за хората

14.03.2021 | 17:29

Руската, г-н премиер, за разлика от сгрешената лобистка на Астра-Зенека се прилага в над 30 държави по света и няма подобни случаи. Но, комисията ще я одобри само под силен обществен натиск, защото и там политиката ръководи медицината! Ваксините на Модерна и Джонсън бяха одобрени за броени дни, но не и руската или китайската.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?