Следвайте ни

Премиерът Борисов: Увеличихме парите за спорт за всички деца

viber icon

Правителството увеличи с близо 2 милиона лева средствата за физическо възпитание и спорт за децата от детските градини и училищата, както и за учащите във висшите учебни заведения. Така осигурените за целта средства достигат 5 милиона лева, с които се гарантира достъп до занимания със спорт на всяко дете, ученик, студент или курсант. 

„За спортни дейности и активности за всички деца на България сме осигурили 5 милиона лева. Децата го заслужават“, заяви министър-председателят Бойко Борисов в хода на редовното заседание на правителството.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев докладва на премиера, че увеличението на средствата от близо 2 милиона лева ще засегне над един милион деца и учащи. „Стремежът ни е да насърчим тяхната мотивация за здравословна двигателна активност и занимания със спорт“, изтъкна спортният министър. Кралев подчерта, че размерът на целевата субсидията не е променян в продължение на 14 години.

Приетото постановление от Министерския съвет днес предвижда минималните диференцирани размери на средствата за децата в детските градини и в подготвителните групи в училищата да бъдат увеличени от 2 лв. на 3 лв. От 3 лв. на 5 лв. се увеличават парите за учениците в държавните, общинските, частните и духовните училища. Същото увеличение ще получат и всички студенти редовна форма на обучение във висшите учебни заведения, както и курсантите от висшите военни училища и Академията на МВР.

Според направените анализи увеличението на средствата засяга общо 215 521 деца в системата на предучилищното образование, 687 819 ученици в държавни, общински, частни или духовни училища, а 156 205 са студентите/курсантите. С повечето средства за спорт ще се осигури активното им участие в спортни прояви – училищни и студентски турнири, състезания, спортни празници и мероприятия. С приетото днес Постановление на Министерския съвет се очаква да бъде преодолян съществуващият недостиг на финансовите средства за осигуряване на необходимия минимум от спортни уреди и пособия за провеждане на физически активности в образователните институции.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Киро

Киро

24.02.2021 | 15:07

Това че пари са, твои лични или наши ?

Отговори
2 2
ХОХОХО

ХОХОХО

24.02.2021 | 10:51

АЙДЕ БЕ ВЕРНО И ДО ДЕЦАТА ЛИ СТИГНА.... ДА НЕ СИ СБЪРКАЛ ПРАЗНИЦИТЕ ИДЕ БАБА МАРТА НЕ КОЛЕДА..... ТОЙ МАЙ И УВАЛА С ЛЪЖИТЕ ТИ СЕ ПОИЗПРАЗНИ.... НЕ ПИПАЙ ДЕЦАТА МЕРЗАВЕЦО....

Отговори
5 3
ПИТАШ ЛИ ЗА НАС??

ПИТАШ ЛИ ЗА НАС??

24.02.2021 | 10:44

КЪСНО Е ЛИБЕ ЗА КИТКА...... И З.АДНИКА ДА СИ ОТВОРИШ СЕГА ВЕЧЕ ВСИЧКИ И ВРАБЧЕТАТА ЗНАЯТ ЗАЩО СИ ТОЛКОВА ДОБЪР С "ЧУЖДИТЕ " Т.Е. НАШИТЕ ПАРИ ИДВАЩИ ОТ ЕВРОПА....НИЕ И САМИ ЩЕ СИ ГИ ВЛОЖИМ ПРАВИЛНО..... А ТИ ОТРЪСКАЙ КОЖАТА ВЪЛЧА И СЕ ПРИГОТВИ.....ОМРЪЗНА ДОДЯНА ПОВРЪЩА НИ СЕ ВЕЧЕ ОТ ТВОИТЕ ДОБРИНИ.... КАТО ТИ ИЗТРЪСКАМЕ ШКАФЧЕТАТА И ТИ СТРОШИМ ПРОСТАТА ГЛАВА НЕЩАТА ЩЕ СИ ТРЪГНАТ...ВСИЧКИ ТИЯ МАЗНЬОВЦИ ОТ ДОЦЕНТ ДО ПРОФЕСОР ....ДЕПУТАТ И ЕВРОДЕПУТАТ ЩЕ БЯГАТ ОТ ТЕБЕ С 200...... ВЕЧЕ СИ С ЕДИНИЯ КРАК В ТРАПА.... НА ЗАБРАВАТА ... НО ПЪК ЩЕ СИ НА ПЪРВА СТРАНИЦА НА СПРАВЕДЛИВОСТТА....ЩЕ ТИ ИЗКАРАМЕ ДОБРИНАТА ПРЕЗ ВСИЧКИ ДУПКИ....

Отговори
6 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?