Следвайте ни

Премиерът Борисов: Следващата Нова година ще имаме магистрала от София до Белград

viber icon

Премиерът Бойко Борисов проведе важен телефонен разговор с президента на Сърбия Александър Вучич, съобщиха от Дондуков 1.

Политическите лидери са се поздравили по случай новата 2021 г. и затвърдили отличните приятелски и добросъседски отношения и тяхното активно развитие във всички сфери. В хода на разговора бил поставен акцент върху инфраструктурното и енергийното сътрудничеството, което било от изключително значение не само за България и Сърбия, но за региона и Европа.

Борисов и Вучич обсъдили напредъка по изграждането на магистрала „Европа“, която е част от основната трансевропейска транспортна мрежа. Магистралата е по направлението Лондон-Будапеща- Белград-София-Пловдив-Истанбул-Калкута и е най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния Изток, напомнят от кабинетът.

Премиерът подчертал, че половин година по-рано от предвиденото по договор - през ноември 2020 г.. - бил изграден първият 17-километров участък от магистрала„Европа“ между Драгоман и Сливница. „За другата Нова година ще имаме изградена автомагистрала между София и Белград“, категоричен бил Борисов.

Друг акцент в разговора между Борисов и Вучич било енергийното партньорство. „В най-тежката пандемия от COVID-19 продължава работата по енергийните проекти у нас, а така и Сърбия се превръща в транзитна страна на газ.

Фокусирали сме усилията си също върху изграждането на още един интерконектор до София със Сърбия, за да гарантираме сигурността на енергийните доставки“, отбелязал Борисов. Премиерът и сръбският президент заявили, че щом ситуацията предвид пандемията от COVID-19 позволи, двамата ще проведат лична среща.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?