Следвайте ни

Преиздадоха над 30 000 сертификати за ваксинация срещу COVID-19 за 4 часа

viber icon

Над 30 000 е броят на преиздадените зелени цифрови сертификати за ваксинация срещу COVID-19  за по-малко от 4 часа, пише Фокус.

Това се разбра след като „Информационно обслужване“ въведе в експлоатация системата за преиздаване на документите в европейски формат от 14.00 ч. Тя е разработена с цел максимално улеснение на гражданите, които не е необходимо да посещават личните си лекари или ваксинационните центрове, поставили ваксината. Това съобщиха от пресцентъра на „Информационно обслужване“.

Притежателите на вече издаден сертификат могат да преиздадат документа в европейски формат от сайта на Националната здравно-информационна система, секция "Аз и моето семейство". За целта трябва да се въведе ЕГН, номер на лична карта и Националния референтен номер (НРН), получен при регистрацията на поставената доза в Националния регистър на имунизациите. НРН може да бъде открит в стария сертификат, в колонката "Национален референтен номер".

Системата позволява изтеглянето на документа единствено ако всички въведени данни са попълнени коректно. Генерирането на сертификата не изисква квалифициран електронен подпис (КЕП).

„Значителният брой на преиздадените документи само за няколко часа показва, че системата работи безупречно“, каза изпълнителният директор на „Информационно обслужване“ Ивайло Филипов. По думите му до сега не са констатирани технически проблеми при генериране на европейския зелен сертификат. България е една от 7 държави в ЕС, които започнаха издаването на европейски зелен сертификат от 1 юни 2021 г., въпреки че регламентът на ЕК влиза официално в сила месец по-късно. Другите държави са Гърция, Германия, Хърватия, Дания, Полша и Чехия. Общо 13 са страните, които успяха да интегрират системите си с централизираната на ЕК. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?