2374
Следвайте ни

Преговори ден 2: Обсъждат секторите електронно правителство и образование ВИДЕО

viber icon

Втори ден продължават официалните разговори по секторни политики между "Продължаваме промяната" (ПП), БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". Срещите са част от преговорите за съставяне на правителство, които ПП започна като първа политическа сила след изборите на 14 ноември.

До събота трябва да се проведат общо 18 срещи по 18 ключови сектора. Дискусиите са по четири на ден, освен в събота. Във вторник приключиха разговорите по темите правосъдие, енергетика, икономика и транспорт.

Всички срещи се излъчват на живо във Фейсбук, но представители на медии не се допускат. На разговорите формациите използват числова система, за да определят степента на разбирателство помежду им по дадена тема. С 1 се означават политиките, по които има пълно съгласие. С 2 тези, по които има разногласия. С 1 и 2 се означава тема, по която има принципно съгласие, но трябва допълнително уточняване на детайлите. С 3 пък се маркират политиките, за които има съгласие, но трябва да се обсъдят с експертите от друг сектор.

В момента текат дискусиите за сектор "образование".

 

 

 

Започнаха и разговорите за електронното правителство.

 

 

По-рано в сряда се проведе срещата на тема "здравеопазване", а партиите се обединиха около промяна във финансирането на здравната помощ. Разговорите продължиха повече от 5 часа.

 

 

Дискусията на земеделските експерти на ПП, БСП, ИТН и ДБ също се проточи повече от очакваното и приключи в 15:00. На нея бившият служебен министър и съпредседател на ПП Кирил Петков земеделието трябва да е основен фокус на новата антикорупционна агенция.

 

 

Преди ден бяха обявени участниците и графика за провеждането на днешните срещи.

Идеята на ПП е по време на тези разговори да се открият общите цели и идеи на четирите формации, за да може на тях да стъпи управленската програма и коалиционното споразумение на бъдещото мнозинство.

В четвъртък ще се обсъждат политиките, засягащи вътрешна сигурност, екология, регионално развитие и култура. В петък ще е посветен на труд и социални грижи, туризъм, национална сигурност и спорт. Дискусиите по политиките във сферата на финанси и международни отношения ще се дискутират в събота.

След сегашните разговори ще има и преговори между лидерите на формациите.

Междувременно президентът Румен Радев обяви, че ще обяви до края на седмицата кога ще свика новия парламент. Първоначалната му заявка беше това да стане "възможно най-бързо", но се очаква той да изчака поне приключването поне на този кръг от консултации между четирите партии.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Пловдив

Пловдив

24.11.2021 | 19:28

Трябва да работят с двуичната система - 1 за темите, по които имат съгласие и 0 за тези, в които нямат допирни точки. Ще се заредят едни нули... повече от тоалетните на тРашков.

Отговори
2 0
въпрос - генетично ли си прост или от липса на желание за образование

въпрос - генетично ли си прост или от липса на желание за образование

24.11.2021 | 23:00

темата за задължителна ваксинация е с 1, по твоята система - доволен ли си?

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?