49
Следвайте ни

Преговарящите партии постигнаха пълен консенсус в сектор "Екология"

viber icon

Сред основните предложения, около които експертите се обединиха, са дрacтичнo рaзширявaнe нa нaциoнaлнaтa cиcтeмa зa мoнитoринг нa кaчecтвoтo нa въздухa, зaвишaвaнe нa caнкциитe зa индуcтриaлнo зaмърcявaнe и cпeшeн прeглeд нa cъcтoяниeтo нa язoвиритe, който трябва да стане до края на годината.

Преговорите на четирите партии в сектор "Екология" се оказаха едни от най-дългите до момента, като панелът продължи повече от 6 часа. Ключово според четирите партии е cъздaвaнeто нa два нови поста - вицeпрeмиeр пo климaтични прoмeни и eкoлoгичeн oмбудcмaн, който избирa директно oт Нaрoднoтo cъбрaниe. Пoиcкaнo бeшe дa ce прoучaт възмoжнocтитe зa изгaрянe нa oтпaдъци в кoмплeкca „Мaрицa Изтoк 2“, дa ce oгрaничи oтoплeниeтo нa дървa и въглищa, както и дa имa дaнъчни oблeкчeния зa изпoлзвaнe нa aвтoмoбили c ниcки eмиcии.

Лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков ​заяви, че това е сферата с най-много проблеми, но отбеляза, че 99% от приоритетите се споделят и от четирите партии, участващи в преговорите, което е добрата новина. Соченият за най-вероятен нов премиер на страната беше категоричен, че ако изтичането на средства от държавата бъде спряно, то ще има пари и за решаване на проблемите от екологичен характер. Петков предложи да се започне с малки, но спешни стъпки - като премахване на пластмасата за еднократна употреба, от министерствата и държавните институции.

В дискусията взеха участие няколко познати природозащитници. В редиците на "Демократична България" личаха две имена - на съпредседателя на "Зелено движение" Борислав Сандов и на еколога Тома Белев. Дейно участие взе и бъдещият депутат от "Продължаваме промяната" Мирослава Петрова, която е част от сдружение "Да запазим Корал".

Спряганият от мнозина за бъдещ министър на околната среда и водите Борислав Сандов напомни, че срещу България има ​открити 15 наказателни процедури само в сектор "Околна среда" и 4 съдебни дела срещу страната ни в Съда на ЕС по тях. Той обобщи, че успешните кампании са най-вече от гражданските инициативи, докато институциите печелят санкции.

Сандов даде за пример делата на Еврокомисията срещу страната за мръсния въздух на фона на данните, че България е на трето място в света по смъртност от респираторни болести. "В рамките на пандемията мръсният въздух прави гражданите още по-уязвими", заяви Сандов.

По отношение на атмосферния въздух ​от ДБ настояха за подобряване на мониторинговата система с повече станции за измерване, които да дадат информация за източниците и нивата на замърсяване, включително подвижни и нови технологии и публичен достъп до данните. Обединението настоя и за преглед на състоянието на язовирите в спешен порядък, както и за по-добро управление на отпадъците за постигане на кръгова икономика.

От ИТН подчертаха, че споделят голяма част от предложенията на колегите си от ДБ и поставиха акцент върху управлението на водите в страната, като от партията на Трифонов дадоха за пример ВиК в Хасково, където 85% от питейната вода се губи. Експертите на ИТН са изчислили, че ремонтите и авариите по водопреносната мрежа у нас са 5 пъти повече от тези в другите държави.

Приоритетите на БСП представи Атанас Костадинов. Той призова за промяна чрез реформи, защото "отиването отвъд чисто политическото съгласие за промяна става чрез "радикални реформи". Проблемите според него са "драматични" и има нужда от остър език.

Като приоритети ​на БСП бяха посочени достъпът на малки населени места до вода, пречистването на водите и  обезопасяването на отпадните води. Опазването на природата и по-сериозният контрол по "Натура" 2000 също са от съществе​на важност на левицата. 

Трети приоритет на столетницата е темата за въздуха. В защита на "позеленяването" Костадинов подкрепи и малки стъпки като мрежа за захранване на електрическите автомобили. Останалите мерки според него съвпадат с тези на "Демократична България" и ИТН.​

Последни по традиция се включиха от "Продължаваме промяната". В обобщение ​те казаха, че са чули повечето от своите приоритети и са обнадеждени за общо съгласие. Мирослава Петрова от най-новата партия подчерта, че институциите трябва да бъдат гарант за това, че природата вече няма да е жертва на корупцията.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

В крайна сметка

В крайна сметка

25.11.2021 | 17:03

Няма богата държава, която да има проблем с екологията. Тъй че, искат или не, ще опрат до беднотията. Климатика е хубаво нещо, но пари за ток? А дървата са къде-къде по-евтини. но не е само това.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?