2374
Следвайте ни

Прегласуват мораториума върху цените на тока и парното

viber icon

В Народното събрание депутатите ще прегласуват мораториумът върху цените на парното и тока, след като беше приет - по предложение на ГЕРБ. Според решението те трябва да бъдат замразени на стойностите от 1 януари тази година, а те вече са повишени веднъж през годината.

"Народното събрание налага мораториум върху цената на електроенергията, ВиК услугите и топлинната енергия на нивата от 1 януари 2021 година", заяви от трибуната на Народното събрание Десислава Атанасовар председател на ПГ на ГЕРБ.

"Днес направихте най-големия популизъм. Ще фалирате всички онези частни дружества, които пренасят електроенергия, ще ги фалирате. Това означава, че вие нямате никаква представа какво направихте със свободния пазар на електроенергия в България", посочи Рамадан Аталай, ДПС.
Създадената временна комисия за решаване на енергийната криза го коригира да влезе в сила от днес до края на март и с цените към момента.

От Министерския съвет, също поискаха корекции - или да бъде отменен, или да бъде поправен. Ако се коригира, да е със срок до три месеца. Ако се отмени, да бъдат въведени законодателни поправки, които да гарантират запазване на цените на тока, парното и водата за битовите потребители.

"Това, което е неясно е текстът, тъй като той не беше внесен предварително, не беше обсъден на експертно ниво и ние заставаме, новата коалиция, зад идеята, че по този начин не трябва некомпетентно, макар и от опитна опозиция, да бъдат налагани мерки, които могат да доведат до по-голям хаос в обществото", каза Лена Бориславова, началник на кабинета на министър-председателя.

Предложението на Комисията за енергийно и водно регулиране е от 1 януари цената на тока да се повиши с около 11 %, а на парното между 20 и 30 %. Комисията прекрати обсъждането вчера, след като депутатите замразиха цените.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?