Следвайте ни

Представяме българската ваксина пред света наесен

Ще има две форми - за впръскване и инжекция, обяви проф. Чорбанов

viber icon

Българската ваксина ще бъде представена пред света наесен, обяви имунологът проф. Андрей Чорбанов по БНТ. "Ще използваме две форми на ваксината - едната ще се вдишва, а другата ще е с инжекция. Добре е да се сложат и двете", обясни той. 

По думите му прекаралите заразата и ваксинираните не я разпространяват. Според него няма нужда прекаралите вируса да се ваксинират. "Все пак не знаем колко дълъг е имунитетът. Трябва да се прави проверка за антитела", добави той.

"Нормално е властите да се страхуват. Няма как да знаем дали ще има четвърта вълна", каза Чорбанов и добави, че очаква скоро да падне забраната за носене на маска на закрито.

В световен план нещата вървяха изключително хомогенно с коронавируса. Държави с пълен локдаун или такива с по-либерални мерки вървяха по едни и същи схеми. За четвърта вълна има нови фактор, каза още проф. Чорбанов.

"Когато един вирус бъде оставен да се разпространява в световен план, то е нормално да мутира", смята той. 

"Този вирус от самото начало се видя, че мутира с много малка степен. Не се и очакваше да бъде толкова страшно. Все пак някои от новите форми бяха по-агресивни, затова и по време на третата вълна бяха поразени хора, които бяха подминати от първите две", обясни експертът. 

"В Европа има големи индийски общности. Малко вероятно е да се предпазим от тази нова мутация. Говорим за 1 млн. ваксинирани у нас + 350 000 българи, които официално са прекарали вируса, но реално тази цифра е много по-висока", добави той.

"Никой не е застрахован срещу К-19. Не трябва изцяло да променяте начина си на живот", каза той, добавяйки че думите му не са лекомислени. 

Чорбанов коментира и как той самият е прекарал заразата: "Човек не знае от кого се заразява. Имах много слаби симптоми, нищо не ме болеше. Имах страшна слабост и никакъв апетит. Тогава усетих, че нещо не е наред. Обърнах се към колеги от "Свети Иван Рилски", които ми направиха кръвни изследвания и разбраха, че нещо не е наред", каза той. 

По думите му, той се е подобрил бързо: "Не загубих обоняние, но вкусът ми се промени. Нещата просто имаха различен вкус. Имах и поражения на дробовете. Сатурацията ми падна много под границата и се наложи да ме хоспитализират", добави Чорбанов. 

"Лекуваха ме с коктейл от медикаменти. Екипите действаха изключително професионално", категоричен е професорът. 

Според него българите сме свикнали да неглижираме болестите. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Как сте Ковид зомбита

Как сте Ковид зомбита

15.05.2021 | 14:11

Все още ли вярвате,че има такъв вирус? И кои са истинските лекари? Тези, които ви лекуват по златна Ковид пътека? И си пълнят банкови сметки?

Отговори
0 2
tiho e lapa4

tiho e lapa4

15.05.2021 | 18:11

ae sektir otuka ahahha

Отговори
1 0
986ш2

986ш2

15.05.2021 | 10:31

Резултата ще е трагичен! От година слушаме за прословутата ваксина. За да има такава, е необходим огромен ресурс и финансов и производствен. Всеки нормален човек знае в БАН колко си могат. На един знаещ има 10 некадърника.

Отговори
6 1
Ха ха

Ха ха

15.05.2021 | 10:23

Смешник! Ти нали не вярваше в ковид,ама като се разболя запя друга песен. Каква българска ваксина бе? Не можете носа да си избършете в БАН,тръгнали ваксина да създават. Жалка картинка!

Отговори
5 1
Шут

Шут

15.05.2021 | 09:58

Смешник! Едвам оживя, благодарение на истинските лекари.

Отговори
7 0
Браво

Браво

15.05.2021 | 09:41

Браво! Имам пълно доверие на българските учени, а в комбинация с колегите им от Пастьор - резултатът ще е най-добрият! Браво! Сега вече ще се ваксинирам!

Отговори
5 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?