Следвайте ни

Предлагат съдебната власт да плаща присъдите от Страсбург

viber icon

По време заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов посочи, че вероятно в бъдеще, когато България е осъдена от Европейския съд по правата на човека /ЕСПЧ/, обезщетенията ще се изплащат от бюджета на съдебната власт, пише dir.bg.

Министър Стоилов каза, че на вчерашното заседание на служебния кабиент няколко министри са повдигнали въпроса защо правителството трябва да отделя средства за заплащане на обезщетения, когато в повечето случаи става дума за решения на органи на съдебната власт - прокуратура и съд.

Вчера служебният кабинет взе решение да изплати обезщетения за над 80 хил. лв. по жалби в ЕСПЧ. Също така Министерският съвет прие Осмия годишен доклад за изпълнението на решенията на ЕСПЧ по дела срещу България за 2020 г.

Проф. Стоилов изрази още мнение, че когато става дума за повтарящи се нарушения, за които България е осъдена, би трябвало това да се отразява при атестирането на съответните магистрати като един от факторите за цялостната им оценка от дейността.

Ще има ли регистър на центровете за медиация?

Правосъдният министър и представители на организации на медиаторите, членове на Национална асоциация на медиаторите обсъдиха развитието и предизвикателствата пред тази сравнително нова форма за решаване на спорове.

Янаки Стоилов акцентира върху необходимостта от подходящо и навременно прилагане на медиацията при спорове между потребители и доставчици на услуги. Стоилов и представителите на асоциацията се обединиха по въпроса за необходимост от създаване на регистър на центровете за медиация, както и по-добрата комуникация и контрол от страна на Министерство на правосъдието в този сектор. Министърът обърна внимание и на резервите в прилагане и развиване на възстановителното правосъдие.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

ТЕМИДКА

ТЕМИДКА

09.07.2021 | 10:34

АБСОЛЮТНО !!!!

Отговори
2 0
rldk

rldk

08.07.2021 | 19:56

отдавна трябваше да стане така

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?